Asiatisk grillmiddag vid Braspannan
Joacim Ljadas från Ljadas Mat & Äventyr tillagar en asiatisk wok med grönsaker och tillhörande grillspett över Espegards Braspanna.
Grillspett och asiatisk wok på Braspanna
Recept: Joacim Ljadas, Ljadas Mat och Äventyr Foto: Rione Öberg copyright©Smart Fritid
I kontrast till den oftast rejäla och ibland tunga grillmiddagen vill jag ge ett förslag på en lite lättare rätt: en asiatiskt inspirerad wokrätt med grönsaker som serveras tillsammans med ett grillspett med fläskkarré.
Vill man förbereda allt hemma och ta med sig ut så är det en trevlig rätt att tillaga tillsammans runt elden.
Ingredienser:
WOKGRÖNSAKER:
Rödkål
Spetskål
Rödlök
Purjolök
Röd Paprika
Grillspetten är enkla att steka på Espegards grillplatta av gjutjärn.
GRILLSPETT:
1 kg fläskkarré, välj gärna ett stycke med lite mer fett.
MARINAD TILL KÖTTET:
1 dl matolja
0,5 dl sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 msk Santa Maria Fish Sauce
1 tsk salt
1 tsk Santa Maria Thai Red Curry
0,5 msk färskpressad lime
SMAKSÄTTNING TILL WOKEN:
Smör och matolja (att steka i)
Santa Maria Oyster Sauce
Vitlök
Ingefära
Flingsalt
Lime
Gör så här:
Skär köttet i strimlor ca en halv till en centimeters tjocklek, bredd som en tändsticksask och den längd man önskar.
Lägg därefter i en marinad under några timmar och trä sedan upp på grillspetten.
Wokgrönsakerna och löken ska strimlas och förberedas, skär inte allt för smått för då tappar de snabbt sin krispighet om man steker för länge.
Jag valde grönsaker med starka färger eftersom det blir vackrare på tallriken då.
Fräs grönsakerna på grillplattans plana sida, smaksätt med Oyster Sauce, vitlök och lite ingefära, allt efter smak och behov.
Grilla spetten på grillgaller eller vänd på grillplattan för att få grillmönster. Eller använd stekbordet i gjutjärn som passar att ställa i Braspannan som ni ser på översta bilden.
Servera gärna köttet och grönsakerna tillsammans med ris och/eller Libabröd (orientaliskt vetebröd) som en klämma.
Smaklig måltid!
Joacim Ljadas
Foto: Rione Öberg