Butifarra
Recept: Erajsko
Butifarra - lättrökt korv från Katalonien
Copyright©Smart Fritid
Butifarra (Botifarra) är en populär katalansk korv med många variationer. God kokt, stekt eller grillad. Används ofta i grytor och soppor. Gjorde gryta ikväll med (i dubbel bemärkelse) gott resultat.
Kötthalt > 90%. Finns i många varianter med bla. fänkål och blod.
Ingredienser:
2700 g karré
500 g späck
55 g nitritsalt
45 g färska vitlöksklyftor
7 g spiskummin, 15 g svartpeppar, 3 g muskot, 5 g kanel
0,5 dl vinäger
2 dl öl
Använd:
Svinfjälster ca 34-36 mm i diameter
Gör så här:
Mal vitlök, späck och kött med 6 mm hålskiva. Tillsätt salt och blanda tills färsen blir klibbig. Mortla kryddorna fint och arbeta in dem i färsen. Låt assistenten gå i ca 5 minuter.
Stoppa färsen i svinfjälster och tvinna eftersom till ca 12 - 15 cm långa korvar. Låt korvarna ligga och dra smak i kylen över natten. Eller om de ska lättrökas: häng luftigt i rumsvärme över natten för att yttorkas. Kallröks då i ca 6 timmar i din Bradley Smoker.
Värm sen ugnen till 100 grader, undervärme, och ställ in en långpanna varmt vatten. Ugnsvärm korvarna, på galler ovan långpannan, till en innertemperatur på ca 68 grader.