Butifarra

Röka korv  - recept Butifarra

Recept: Erajsko

 

Butifarra - lättrökt korv från Katalonien

Copyright©Smart Fritid

 

Butifarra (Botifarra) är en populär katalansk korv med många variationer. God kokt, stekt eller grillad. Används ofta i grytor och soppor. Gjorde gryta ikväll med (i dubbel bemärkelse) gott resultat.

Kötthalt > 90%. Finns i många varianter med bla. fänkål och blod.


Ingredienser:

2700 g karré
500 g späck
55 g nitritsalt 

45 g färska vitlöksklyftor
7 g spiskummin, 15 g svartpeppar, 3 g muskot, 5 g kanel

0,5 dl vinäger
2 dl öl

 

Använd:

Svinfjälster ca 34-36 mm i diameter

 

Gör så här:


Mal vitlök, späck och kött med 6 mm hålskiva. Tillsätt salt och blanda tills färsen blir klibbig. Mortla kryddorna fint och arbeta in dem i färsen. Låt assistenten gå i ca 5 minuter.

Stoppa färsen i svinfjälster och tvinna eftersom till ca 12 - 15 cm långa korvar. Låt korvarna ligga och dra smak i kylen över natten. Eller om de ska lättrökas: häng luftigt i rumsvärme över natten för att yttorkas. Kallröks då i ca 6 timmar i din Bradley Smoker.

Värm sen ugnen till 100 grader, undervärme, och ställ in en långpanna varmt vatten. Ugnsvärm korvarna, på galler ovan långpannan, till en innertemperatur på ca 68 grader.


Tipsa

Upptäck mer