Chilligryta

Chilligryta recept
Chilligrytan långkokades över elden och serverades sedan på hembakta tortillabröd.


Kristins Chilligryta
Recept och foto: Kristin Johansson    copyright©Smart Fritid

 

Lägerelden och långkoket, det måste väl ändå vara något av det trevligaste vi har? Och att få dem båda två - otroligt mysigt. Puttra på en chiligryta som doftar magiskt gott medan man myser runt elden - perfekt sysselsättning året runt.

 

Chiligrytan serverades tillsammans med tortillabröden som vi enkelt bakade och stekte över elden. Vi passade på att baka bröden medan chilligrytan puttrade. Sedan serverades chillgrytan med tortillabröden, sallad, chips, creme fraiche och chilisauce.

 

Chilligryta Låt chillligrytan småputtra  - anpassa höjden på grytan över elden för rätt temperatur.

 
 

Chilligryta 

6-10 port (beroende på vad man har för tillbehör, här var vi 4 vuxna och 4 barn)

 

Chili: Chilifrukt kan variera stort i både styrka och dess tålighet för värme. Här användes Spansk peppar, en ganska snäll chili som man kan lita på. Ta hellre för lite, och addera mer chilisås eller sambal oelek mot slutet. Tänk även på att det smakar hetare när maten är varm.

 Är det barn med i sällskapet så kan det vara snällare att addera hettan vid sidan om.

 

 

Ingredienser:

1 kg kött, t. ex högrev från nöt eller t. ex stek, innanlår eller bog från älg

1 liter lättöl eller porter

150 g bacon

2 köttbuljongtärningar

1 gul lök

1 röd paprika

 

4 klyftor vitlök

1-2 spansk peppar chili 

2 st stjärnanis
1 tsk oregano

1 tsk  timjan

2 msk ajvar

ev. mer chilisås eller sambal oelek.

 

 

Gör så här:

  1.  Putsa köttet från senor och skär i mindre bitar.

  2. Fräs finhackad lök, paprika, vitlök, chili, bacon, oregano, timjan, ajvar och kött.

  3. Tillsätt öl och köttbuljong, låt småputtra i 3-4 timmar, under lock.

  4. Mosa lite med en gaffel och fördela köttet. Tillsätt ev. mer chilisås och smaka av med salt o.ch peppar.

 

 

Tips: Anpassa höjden på grytan i takt med elden. Vill man ha en tjockare gryta så låt den reducera/puttra utan lock. Vill man ha mer vätska så addera lite vatten.

 

 -----------------------------------------------------------

Kristins kommentarer om Braspannan och soppgrytan som hon använde vid tillagningen:

 

Bålpannan - en så väldigt trevlig lägereld som man enkelt kan placera lite varstans. Här är den placerad på altanen och hela storfamiljen fick plats runt den. Perfekt för utemiddag hemma.

 

Soppgrytan - perfekt gryta för att ett långkok som sköter sig själv. Man reglerar enkelt höjden på grytan för att småputtra eller stormkoka. Även mycket smidigt med trähandtag, alla har vi varit där och lyft på locket utan att tänka oss för.


 

Chilligrytan är tillagad i en soppgryta (köp här) över Espegards Braspanna (köp här).

 

Tipsa