Emils Isterband
Emils Isterband
Copyright©Smart Fritid
En härlig vidarutveckling av den klassiska småländska rätten.
ca 22 – 25 korvar
Ingredienser:
5 dl korngryn
17 dl vatten
1,2 kg magert fläskkött
1 kg späck, utan svål.
2 gula lökar
55 g nitritsalt
ca 1 msk krossade kryddpepparkorn
ca 0,5 tsk malen ingefära
ca 1 tsk malen vitpeppar
3 krm mjölksyrekultur (tex Betterstart Startkultur.)
3-4 krm druvsocker (Dextros, mera dextros = mera syra.)
Ca 1,2 - 1,3 % salthalt.
Gör så här:
5 dl korngryn kokas med ca 17 dl vatten i ca 30 min. Kyl.
Mal köttet och löken mellangrovt. Blanda i de nu rumsvarma korngrynen. Blanda därefter i övriga ingredienser. Gör ett stekprov och smaka av.
Stoppa korvsmeten ganska hårt i svinfjälster ca 34-36 mm i diameter. Gör korvarna ca 20 cm långa, vrid korvarna eftersom, knyta kan du göra senare vid behov. Häng korvarna varmt och luftigt i ca 3 dygn för att syras (fermenteras).
Kallrök därefter korvarna i din Bradley Smoker med albriketter, ev blandat med 25 % Hickory för starkare röksmak, i ca 6 timmar, idealisk röktemp är 22-26°C.
Skär korvarna på längden och stek först med köttsidan ner. Går även att göra i ugn, 225°C i 15 - 17 min.
Servera med kokt potatis, stuvade morötter och rödbetor. Mums!