Friluftsknivar
Alla produkter i "Friluftsknivar"
-
-
Casström No.10 Kombo Kolstål - Masur
1795.00 kr 1995.00 kr111.92 kr/månad. (24 månad.) -
Casström No.10 Kombo Rostfri - Masur
1695.00 kr 1995.00 kr107.76 kr/månad. (24 månad.) -
-
-
Casström No.10 Swedish Forest Knife Rostfri/Masur
1395.00 kr 1695.00 kr95.26 kr/månad. (24 månad.) -
Friluftskniv – vilken ska jag välja?
Friluftskniv för dig som vill ha utmärkt svensk kvalitet. Hos oss hittar du din vildmarkskniv från EKA, Casström och Hultafors - alla svenska företag med lång tradition av knivtillverkning.
Det kan vara svårt att veta vilken kniv man behöver när man ska ge sig ut på äventyr och de flesta väljer att ta med sig mer än en kniv. Här har vi gjort en enkel guide så att du förstår grunderna när du ska köpa friluftskniv. Ett tips är att utgå efter just dina behov.
Man kan aldrig få för många friluftsknivar – var kniv har sitt speciella användningsområde som den är kung inom, även om en kniv i viss mån alltid är ett allround redskap. Ju fler knivar du har desto mer erfarenhet får du och vet när du ska använda vilken kniv beroende på syssla. Här är en första hjälp på vägen som stöd inför köp av friluftskniv, bushcraftkniv och jaktkniv.
Fast blad eller fällkniv?
Första valet är om du vill ha en kniv med fast blad eller en fällkniv. Vill du ha en friluftskniv som tål mycket, välj en kniv med fast och kraftigt blad som gärna går en lång bit genom skaftet eller till och med hela vägen genom skaftet (full tånge).
Fasta blad är att rekommendera om du utsätter din vildmarkskniv för tuffa tag som att bygga vindskydd och spänta ved. Passar helt enkelt för dig som gillar att leva livet kring lägerelden med alla sysslor som det innebär.
En fällbar friluftskniv har förstås sina fördelar. Den är mycket lättare att ta med sig, bara att fälla ihop och stoppa i fickan eller ryggan och tar mycket liten plats. Riskerar aldrig att glida ur sin slida, utan finns där tryggt ihopfälld och är lätt att bära.
Nackdelen med en fällkniv är att bladet ofta är lite tunnare och därmed vekare, och just att den är ihopfällbar gör den lite svårare att få helt ren och även lite svårare att komma åt att slipa. Men en fällkniv har absolut sina användningsområden och EKA excellerar sedan länge med sina utmärkta fällknivar av högsta svenska kvalitet.
Den här friluftskniven från Casström Lars Fält kniv K720 har fast blad och är av kolstål.
Kolstål eller rostfritt knivblad?
När du har kommit fram till om det är fast blad eller en fällkniv du vill köpa är det dags att gå vidare och fundera på vilket material du vill ha i bladet: rostfritt eller kolstål?
Sammanfattningsvis kan man säga att kolstål är lättare att slipa och med segare kvalitet vilket gör att den klarar mer stryk, men tål mindre fukt och kräver mer omsorg än en rostfri kniv.
En friluftskniv av rostfritt (egentligen rosttrögt) stål tål mer fukt och kan sköljas av.
Rostfritt är ju egentligen inte rostfritt, utan även det kan rosta. Rosttrögt ligger närmare sanningen. Det finns en legering med krom som gör att metallen har lättare att motstå rost. Välj en rostfri kniv om du ofta utsätter kniven för fukt, du kanske fiskar eller jagar och behöver skölja av kniven och har inte på en gång möjlighet att torka den torr.
Ett blad av kolstål passar den som gillar och klarar av att vårda sina saker lite mer noggrant och inte utsätter den för väta hela tiden. Torka av knivbladet och smörj gärna efter användning, med en syntetisk olja, eller en vanlig matolja går faktiskt också bra. Kolstål tappar skärpan lite snabbare än rostfritt, men å andra sidan går den lättare att slipa riktigt vass än rostfritt. Kolstål innehåller en legering av kol förutom järn, och även en liten mängd kisel och mangan.
Då Casströms knivar som vi säljer i varianter med både kolstål och rostfritt är av så hög kvalitet, är det nog inte många som skulle tycka att det rostfria bladet är mindre vasst är de med kolstålsblad, men är man en riktig knivälskare så är det vanligt att man föredrar kolstålet framför det rostfria bladet.
Kolstål har också ett litet segare stål som tål mer stryk, som vid batonering (när du späntar ved med kniven och slår med ett vedträ på den). Gillar du att spänta ved med kniven väljer du säkert gärna en kniv med full tånge där bladet går hela vägen genom handtaget. Då riskerar du inte att blad och handtag skiljs åt när du går loss på dina vedträn!
Överlevnadskniven Lars Fält kniv K20 är framtagen i samarbete med överlevnadsmästaren och legenden Lars Fält tillsammans med knivtillverkaren Casström har till exempel ett knivblad av kolstål. Casströms kniv Casström no 10 finns både i kolstål (och med handtag av masurbjörk) och med rostfritt knivblad.
Ekas fällknivar har rostfritt blad som EKA Swede 8 - med högkvalitativt stål Sandvik 12C27.
Ryggen på knivbladet kan vara slipat för att du ska kunna använda det på ett tändstål. Så är det till exempel på friluftskniven OK4 Hultafors.
För den som ska tälja med sin kniv gäller det att ha slipningen nära handtaget och en sk scandigrind eller skandinavisk slipning.
Hultafors OK4 har friktionsgrepp av Santoprene och handtaget på Casströms kniv är av masurbjörk.
Typ av hantag på friluftsknivar
För att undvika skador är handtagets utformning viktigt. Du vill ogärna slinta med handen – skärskador när du är i vildmarken vill man extra ogärna få.
Tänk igenom vilket material du vill ha på knivhandtaget, ska det vara vackert i trä som exempelvis masurbjörk som många tycker är det allra vackraste? Eller är ett konstgjort material att föredra? Har knivhandtaget ett material med friktion och utformning så att du inte riskerar att slinta?
När det gäller handtag kan man föredra trä eller något konstgjort material. Trä tycker många är det vackraste materialet, och då allra helst masurbjörk
Men det passar inte alla att ha ett knivhandtag av trä som behöver viss omsorg. Ett knivhandtag av ett konstgjort material med ett bra friktionsgrepp är både funktionellt och lätt att rengöra, det är bara att skölja av och är helt underhållsfritt. Men när det går sönder så gör det verkligen sönder och går inte att laga som den händige kan göra med ett trähandtag.
Hur gör man rent sin friluftskniv?
Bästa sättet är med varmt vatten, vanligt handdiskmedel och en svamp. Diskmaskin och maskindiskmedel är ett big no no. Det sliter och fräter på eggen och är heller inte snällt mot ett trähandtag.
Har du en fällkniv får du jobba lite hårdare om du vill ha den riktigt ren. Du kan behöva utföra lite pilljobb med en tandborste, eller om har du tillgång till tryckluft så fungerar det alldeles utmärkt.
En ren kniv har längre livslängd och därför ska du sköta om den om du vill ha kvar din kompis riktigt längre.
Sammanfattningsvis: Tänk igenom dina egna behov när du ska köpa friluftskniv – och kom ihåg: kvalitet lönar sig alltid. Köper du skräp straffar det sig snart, och du ångrar ditt köp och så behöver du köpa kniv igen.
Ofta är en fällkniv ett bra komplement till en kniv med fast blad, den är så smidig att ha med sig och hala upp när det är ett litet jobb som ska göras.
Köp din friluftskniv, outdoorkniv, bushcraftkniv och jaktkniv till bra pris online av Smart Fritid som är återförsäljare av EKA, Casström och Hultafors.
Smart Fritid ger dig öppet köp i 365 dagar och riktigt snabba leveranser! Välkommen med din order av friluftskniv och vildmarkskniv!