Gör och rök din egen varmkorv

Text & foto: erajsko

 

Gör din egen varmkorv
Copyright©Smart Fritid


Fick en korvspruta i födelsedagspresent, och med en rök ute i boden, vad blev väl mer naturligt än att göra egen korv. Den här korven fungerar lika bra stekt som prinskorv, som att kokas och ätas som varmkorv. Färsk direkt ur sprutan var den dessutom ljuvlig att steka.




Ingredienser:

(För 25 personer)
800 g nötfärs
600 g fläskkarré finmald
600 g späck
450 g sidfläsk grovmalt


150 g mjölkpulver
140 g potatismjöl
1 l isvatten


2 krm ingefära
2 krm vitpeppar
2 krm spiskummin
2 krm riven muskot
35 g socker
60 g nitritsalt

 

Använd:

Tunna fårfjälster (18/20 mm) ca 15 meter

 



Gör så här:


Mal först späcket och ställ in det i kylen/frysen för att bli kallt.

Blanda allt utom späcket och hälften av vattnet i assistent och tillsätt späck efterhand det blir inarbetat i smeten.

Fyll på med vatten så smeten blir lagom fast. Ungefär som havregrynsgröt. Räkna med att låta assistenten jobba minst 15 minuter. Hemligheten är att vattnet ska blanda sig med fettet (normalt en omöjlighet). Det kallas för att det emulgerar.

Fyll i fårfjälster med korvsprutans smalaste fyllrör och ställ sedan kallt över natten.

Nästa dag, lägg korven på galler och låt den torka i minst en halvtimme.

 

 

Rök korven på låg värme

Rök sedan korven på låg värme. Har du en Bradleyrök ställer du in temperaturen på 66 grader, annars får du experimentera dig fram för att hålla ned temperaturen. Rök i 90 minuter. När en kvart av röktiden återstår kokar du upp en kastrull med vatten.

Hämta in korvarna. Ta det nästan kokande vattnet av plattan och lägg i korvarna. Lägg på locket, rör om då och då.
Efter ca 15-20 minuter skall korvarna snabbkylas. Gör det i en annan stor kastrull eller rengör vasken och fyll med kallt vatten.
Efter 20 minuter tas korvarna upp och läggs på galler igen för att torka, exempelvis ovanpå en plåt.

Nu har du korvar, där DU vet vad som är i, och som kan ätas kalla, stekta, grillade eller kokta.

Kall öl fungerar ypperligt till denna fantastiskt goda korv!

 

Vill du veta mer om hur man gör korv och om korvstoppning se guiden här!

-----

 

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 

Tipsa