Jurassic Park-burgare
Joacim Ljadas från Ljadas Mat & Äventyr tillagar sina favoritburgare över Espegards Braspanna.
Jurassic Park-burgare
Recept: Joacim Ljadas, Ljadas Mat och Äventyr Foto: Rione Öberg copyright©Smart Fritid
Jurassicparkare är väldigt matiga och trevliga hamburgare som definitivt höjer stämningen på turen. Här hemma går de under namnet Jurassic Park, men det finns andra namn exempelvis Beercan Burgers. Hamburgarna är fyllda med cheddarost och jalapeños.
Den här rätten passar bäst att förbereda hemma i köket och plocka med sig med ut på tur.
Ingredienser: för 15 stycken
HAMBURGARE:
1,6kg köttfärs
2 ägg
1,5 tsk salt
1 tsk finmalen svartpeppar
FYLLNING:
1 förpackning hamburgerost (8 skivor)
0,5 dl finhackad jalapeños
HAMBURGERDRESSING
5 dl rapsolja
2 ägg
3 msk chilisås
0.5 msk tomatpuré
2 msk bostongurka
0.5 tsk svartpeppar
0.5 tsk salt
PICKLAD RÖDLÖK
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 stora röda lökar
Gör så här:
HAMBURGARE:
Blanda köttfärs, 2 ägg, 1.5 tsk salt, 1 tsk svartpeppar och ställ i kylen en stund.
Medan köttfärsen vilar blandar man ihop cheddarost och finhackad jalapeños, detta ska bli en smet som sedan ska fyllas i burgarna.
Ta sedan ca 1 dl köttfärsblandning och forma till en jämn och fin boll, peta ett hål i mitten och fyll med 1-1.5 msk fyllning och baka ihop till en stor platt köttfärsbiff.
För att hamburgarna ska kunna tas med ut på tur brukar jag slå in var och en för sig i plastfolie och sen lägga dem i en plastlåda, då håller de ihop och kan transporteras.
Vill man så kan man med fördel frysa dem, då behålls kylkedjan och de får sakta tina upp under resans gång. Detta är speciellt viktigt sommartid då köttfärs är mycket känsligt och snabbt kan bli dålig.
HAMBURGERDRESSING
Hemmagjord hamburgerdressing är både godare och lätt att göra.
Ta en smal och hög bunke anpassad till din stavmixer, häll i 5 dl rapsolja och 2 ägg, här är det viktigt att både oljan och äggen håller rumstemperatur, annars kommer det att skära sig.
Tillsätt sedan chilisås, tomatpuré, bostongurkan, salt och peppar. Placera stavmixern i botten på kärlet och kör i full fart. Höj sakta mixern och rör runt i bunken tills all olja har mixats samman. Om allt tjocknar och sväller har du lyckats.
PICKLAD RÖDLÖK
Pickla rödlöken enligt 1, 2 ,3-metoden (alltså 1 dl ättiksprit, 2 dl socker, 3 dl vatten). Häll ihop allt, koka upp och rör tills sockret löst sig, kyl ner till kylskåpskallt och häll vätskan över den strimlade löken som ligger i en glasburk.
In i kylen några timmar, sedan är det klart.
GRILLNING:
När du steker hamburgarna rekommenderar jag att börja steka på den sidan som du stoppat i osten eftersom där kommer hamburgaren med största sannolikhet att spricka, då det sker vill man helst ha den sidan uppåt, annars rinner allt det goda ut.
Stek hamburgarna långsamt på medelstark värme, annars finns risk att dom blir lite rå i mitten.
Bygg sedan ihop din hamburgare efter egen smak, toppa med den hemmagjorda dressingen och den picklade löken.
Smaklig måltid!
Joacim Ljadas
Grillplattan passar för Braspannan och är av gjutjärn. Bra att steka på och ger bra grillmönster.
Foto: Rione Öberg