Kallrökt lax - recept på gingravad lax

Gingravad lax - recept kallrökt lax. Här är laxen upplagad på tallrik garnerad med salladsblad.
Gingravad och kallrökt lax - ett recept för dig som röker i Bradley Smoker eller Borniak.


Recept, text och foto: Agneta

  Gingravad lax
Copyright©Smart Fritid




Ingredienser:

Gingravad lax är ju en gammal klassiker. Här både gingravar och kallröker vi en laxsida som även kryddas med enbär. Vad kan gå fel?


GRAVNING:


Till 1 kg lax används:
3 msk ojoderat salt
3 msk strösocker
3 msk krossade enbär
3 msk gin

 

Gör så här:


Rör ihop salt, socker, enbär och gin. Lägg laxen i en plastpåse och häll över gravningskryddorna. Massera laxen så den blir jämnt täckt med kryddorna. Låt stå i
rumstemperatur ett par timmar och sedan 2 dygn i kylskåp. Vänd då och då.

 

 

Rök så här:

Skrapa bort kryddorna från laxen och torka den torr. Låt den ligga i kylen över natten och torka ytterligare. Kallrök den c:a 10 timmar. Laxen bör ligga och mojna i kylen några dagar, kanske upp till en vecka, innan den serveras.


Färskpotatis och dillcreme smakar inte illa till denna lax.


 

---------------

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.

---------------

 

 

 

Kallrökt lax - sås. Här ett recept på god kall sås till kallrökt lax - här i en glasskål formad som fisk.
Enkelt är ofta gott. Sötstark senap och dill kryddar creme fraichesåsen.

 

Dillcreme - god sås till kallrökt lax

 

 

Ingredienser:

2 dl creme fraiche (av valfri fetthalt)
2 tsk sötstark senap
1⁄2 dl finhackad dill

Enklare kan det inte bli. Bara att röra ihop och ställa fram.

Tipsa