Kallrökt lax - recept på gingravad lax
Gingravad och kallrökt lax - ett recept för dig som röker i Bradley Smoker eller Borniak.
Recept, text och foto: Agneta
Gingravad lax
Copyright©Smart Fritid
Ingredienser:
Gingravad lax är ju en gammal klassiker. Här både gingravar och kallröker vi en laxsida som även kryddas med enbär. Vad kan gå fel?
GRAVNING:
Till 1 kg lax används:
3 msk ojoderat salt
3 msk strösocker
3 msk krossade enbär
3 msk gin
Gör så här:
Rör ihop salt, socker, enbär och gin. Lägg laxen i en plastpåse och häll över gravningskryddorna. Massera laxen så den blir jämnt täckt med kryddorna. Låt stå i
rumstemperatur ett par timmar och sedan 2 dygn i kylskåp. Vänd då och då.
Rök så här:
Skrapa bort kryddorna från laxen och torka den torr. Låt den ligga i kylen över natten och torka ytterligare. Kallrök den c:a 10 timmar. Laxen bör ligga och mojna i kylen några dagar, kanske upp till en vecka, innan den serveras.
Färskpotatis och dillcreme smakar inte illa till denna lax.
---------------
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---------------
Enkelt är ofta gott. Sötstark senap och dill kryddar creme fraichesåsen.
Dillcreme - god sås till kallrökt lax
Ingredienser:
2 dl creme fraiche (av valfri fetthalt)
2 tsk sötstark senap
1⁄2 dl finhackad dill
Enklare kan det inte bli. Bara att röra ihop och ställa fram.