Kantarellrökt rådjur med Skånsk potatis
Recept, text och foto: Agneta
Kantarellrökt rådjur
Copyright©Smart Fritid
Behöver man alltid lägga rådjurskött i saltlake innan man ska röka det, undrade vi. Eller kan man göra på något annat sätt? Vi beslöt att lägga en rådjursbog i en marinad av kantarellfond för att se om det blev tillräckligt med sälta och smak. Ja, det blev rätt bra:
Ingredienser:
1 kg rådjursbog
1 dl kantarellfond
2,5 dl vatten
Gör så här:
Lägg kött och marinad i en kraftig plastpåse. Se till att marinaden täcker köttet.
Låt ligga i kylen tre dygn.
Ta upp köttet ur marinaden, klappa det torrt och lägg tillbaka det i kylen över natten för att torka.
Varmrök i 75°C ca 7 timmar eller tills innertemperaturen är 70°C. Eftersom det är smak på köttet är en neutral brikett som lönn (120 p lönn eller lönn 48 pack) lämplig.
Slå in köttet i folie efter rökningen och låt det mogna i kylen ett dygn. Skär upp köttet och servera det tillsammans med krämig Skånsk potatis!
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Skånsk Potatis 4 port
Ingredienser:
800 g potatis
1 gul lök
3 dl gräddmjölk (hälften grädde - hälften mjölk)
1⁄2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Finhackad gräslök
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i skivor eller tärningar. Hacka löken.
Stek potatis och lök i lite smör ca 5 minuter. Lägg över i en kastrull, tillsätt gräddmjölk, salt och peppar.
Koka försiktigt i 30-35 minuter eller tills potatisen är mjuk. Späd med mer mjölk om det ser torrt ut. Garnera med hackad gräslök.