Vakuumförpackare
Underkategorier
Alla produkter i "Vakuumförpackare"
-
-
OBH Nordica Food Sealer Supreme 7949
1995.00 kr120.26 kr/månad. (24 månad.) -
Vakuumförpackare – ett bra köp för dig som vill förlänga hållbarheten på maten!
En bra vakuumförpackare kan bli din bästa investering och en kär vän i köket som hjälper dig att minska svinnet och spara pengar. Vakuumförpackare är inte bara för butiker, gårdsbutiker, restauranger och jägare – även familjer som storhandlar har nytta av en vakuumförpackare. Och alla som vill minska matsvinnet. Hos oss hittar du tre vakuumpackare i tre olika prisklasser.
Vilken vakuumförpackare ska jag köpa?
Vi har så att säga gjort valet åt dig och valt ut vad vi tycker är det bästa vakuumförpackarna i olika prisklasser – nu är det bara för dig att bestämma hur mycket du vill lägga på en vakuumpackare. Alla tre vacmaskinerna är bra val, och passar olika behov. Nedan får du en närmare presentation av våra vacmaskiner.
Bästa vakuumförpackare i premiumklassen: Tre Spade
I premiumklassen har vi valt att saluföra rostfria Tre Spade T-43 Pro som kanske är vår bästa vakuumförpackare – och vänder sig till dig som ställer riktigt höga krav på en vakuumpackare. Och vi vågar lova att du inte kommer att bli besviken - det italienska företaget Tre Spade lever upp till sitt rykte om att tillverka köksprodukter av högsta kvalitet.
Deras vakuummaskin T-43 Pro har en kapacitet som är så hög som 32 liter i minuten vilket proffsen uppskattar. Den som köper den här vacmaskinen har ofta restaurang, gårdsbutik, småskaligt slakteri eller är jägare med stora mängder kött - eller helt enkelt gillar känslan av att veta att man köpt den bästa vakuumförpackaren.
Det finns många bra funktioner som exempelvis möjligheten att ställa in önskat vakuumtryck i 10 olika nivåer för att få exakt det tryck du behöver för just det livsmedlet. En mycket uppskattad funktion är att du kan använda både vakuumpåsar – och valfri flaska eller glasburk (som exempelvis en rengjord syltburk) med metallock när du vakuumförpackar. Det tack vare det sk. Takaje-systemet som är patenterat av Tre Spade. Eftersom den här vakuumförpackaren vänder sig till proffsen så uppfyller den förstås kraven på att vara lätt att hantera och lätt att rengöra, den är helt i rostfritt. Klarar att vakuumförpacka både torra och våta livsmedel.
OBH Nordica vakuumförpackare – vårt val i mellanklassen
I mellanklassen befinner sig en vakuumförpackare från OBH Nordica nämligen Supreme 7949 som förpackar 12 liter i minuten och även den klarar att vakuumförpacka både torra och våta livsmedel. OBH Nordicas vakuumförpackare är populär både hos jägare som har mycket kött, och hos hemmakockarna som inte vakuumförpackar fullt lika mycket. En antikrossfunktion finns för känsliga livsmedel. Du använder antingen OBH Nordicas färdiga plastpåsar eller rullplasten som du själv bestämmer storleken på.
Sist och minst – och kanske mest prisvärd – EasyVac!
I budgetklassen finns den omtyckta manuella vakuumpumpen EasyVac – en helsvensk produkt som trots att det är en liten vakuumpump och helt manuell – faktiskt gör sitt jobb att pumpa ur luft riktigt bra. Men man kan förstås inte ställa samma krav på den som på en vakuummaskin för flera tusen kronor – den här vakuumförslutaren kostar bara några hundralappar! EasyVac har sina trogna köpare som ofta återkommer för att de tycker att den är så bra och vill ge bort den till sina vänner. EasyVac hette förr P-pac vilket den fortfarande är känd som för många norrlänningar, då den från början salufördes under det namnet och tillverkades i Umeåtrakten. Helt klart värd att testa och passar bra i hemmakockens kök. Tar liten plats vilket uppskattas av många. Bara att lägga i kökslådan.
Hur fungerar en vakuumförpackare?
En vakuumförpackare fungerar enligt principen att luft sugs ut ur plastförpackningen där livsmedlet befinner sig så att nästan inget syre blir kvar. Den lilla syremängd som blir kvar förbrukas genom kemiska reaktioner med livsmedlet. Det medför att halten koldioxiden ökar. Koldioxid är en gas som håller livsmedel opåverkade längre då olika mikroorganismer har svårare att föröka sig i en miljö med hög koldioxidhalt. Alltså mindre syre och mer koldioxid är receptet för att ge livsmedel längre hållbarhet.
En vakuumpackare pumpar ur luften ur påsen, som är tjockare än vanliga påsar, och så svetsar vakuummaskinen en fog så att påsen blir tät. Antingen använder man påsar eller rullplast för att få exakt den storlek på plasten som behövs.
Varför vakuumförpackare?
En vakuumförpackare behövs för att vakuumförpacka mat. Det är ett utmärkt sätt att förlänga matens hållbarhet, inte bara för proffskockarna utan även för den vanlige hemmakocken. När luften runt maten tas bort minskar oxidationen vilket gör att man behåller hygien, näringsvärde och smak upp till fem gånger så lång tid.
- Du kan spara matrester i kylskåpet väsentligen mycket längre och slipper slänga mat och på så sätt sparar du både tid, pengar och miljö. Förvarar du vakuumförpackad mat i frysen slipper du frysbränna, får längre hållbarhet och maten tar mycket mindre plats.
- Du kan även marinera kött och fisk med hjälp av din vakuumförpackare. Vakuumtrycket gör att porerna i köttet/fisken öppnas och marinaden tränger in mycket snabbare. Marineringen tar därför bara några minuter istället för timmar.
- En annan matlagningsmetod som du behöver en vakuumförpackare till är sous vide (franska för ”under vakuum”). Tidigare var det här en väldigt exklusiv matlagningsmetod använd på de allra finaste restaurangerna, men numera finns det sous vide-kokare som du lägger den vakuumförpackade maten i, maten tillagas alltså under vakuum i ett vattenbad med kontrollerad temperatur och enligt principen ”low and slow” och ger riktigt fin mat med maximal smak och näringsinnehåll.
- Det är inte bara kött och fisk som går att vakuumförpacka, även torrvaror som exempelvis kaffe, kex, knäckebröd, couscous mm. Kanske du vill vakuumförpacka varor i sommarstugan (eller husvagnen och båten om du vill lämna kvar torrvaror där över vintern) för att veta att allt är lika fräscht och torrt inför nästa sommar.
- Grönsaker går också att vacca för att hålla dem riktigt krispiga. Rester går också utmärkt att förlänga hållbarheten på. De håller då i veckor istället för dagar i kylskåpet.
Att slänga mat är inte bra vare sig för miljön eller plånboken och allt fler börjar bli medvetna och försöker minska sitt matsvinn. Vi slänger 22 kg ätbar mat per person och år – men en vakuumförpackare eller food saver som en del kallar dem – kan vi minska dessa siffror rejält.
Det finns även kluriga människor som använder vacmaskiner för att vakuumförpacka täcken, kuddar och kläder. Vitsen är att göra dem mindre skrymmande för bättre plats i skåp, lådor eller väskor när man reser.
Sammanfattning fördelar med vakuumpackare:
-
förlänger matens hållbarhet i frys med upp till 5 ggr
-
förlänger matens hållbarhet i kyl upp till 2 ggr
-
håller torra varor torra även i fuktig miljö
-
förlänger hållbarhet på grönsaker och rester i kylen
-
minskar matsvinn
-
maten tar mindre plats i kyl/frys
-
slipp frysbränna
-
går att marinera kött på bara några minuter
-
en förutsättning för att kunna tillaga mat i en sous vide-kokare.
-
minskar storlek på kuddar, täcken och kläder vid resor och förvaring
Hur länge håller fryst kött och vad händer om jag vakuumförpackar?
Hållbarhetstiden för fryst kött beror på vilket kött det handlar om, generellt har fetare delar kortare hållbarhet. Inga bakterier växer i fryst kött däremot härsknar fettet vilket gör att köttet smakar dåligt, men köttet blir aldrig farligt att förtära.
Fryst griskött håller vid -18˚bara 3 månader om det är feta delar som sidfläsk som är väldigt fett och karré och revben som är lite mindre feta. Andra delar som kotlett, fläskfilé, picnicbog och butiksskinka har så låg fetthalt som 2-5 procent och håller 6 månader i frys.
Om du vakuumförpackar köttet förlänger du väsentligt tiden innan fettet härsknar – man brukar ange som riktmärke att hållbarheten förlängs med upp till 5 gånger.
Hållbarheten för charkprodukter är kortast: en eller ett par månader i frysen – och vakuumförpackar du så förlänger du alltså tiden väsentligt, och det borde ta 5-10 månader innan vaccade charkvaror börjar härskna beroende på fetthalt.
Lammkött har en hållbarhetstid i frysen på 6-12 månader, nötkött 8-12 månader och viltkött som är magert 12 månader eller mer. Och så gånger cirka 5 om du vakuumförpackar köttet så har du den ungefärliga hållbarhetstiden innan köttet härsknar.
Ett tips: frys alltid in köpt kött innan datumet gått ut – och märk allt fryst kött med datum.
Vakuumpackare från Tre Spade och OBH Nordica - samt vår egen manuella vakuumpump EasyVac . Vi ger dig ett års öppet köp och snabba leveranser, köp vakuumförpackare online hos Smart Fritid!