Köttkvarn
Alla produkter i "Köttkvarn"
Köttkvarn manuell & elektrisk – ger dig fräschaste färsen!
Med en köttkvarn i ditt kök maler du enkelt kött, kyckling eller fisk till användbar köttfärs, kycklingfärs och fiskfärs.
Det kan ofta bli billigare att mala sin egen färs, och man får den framförallt alldeles nymalen och man vet exakt när den är mald och vad som är i färsen. Inte sällan stämmer inte innehållsdeklarationen på köttfärsen du köper i affären med det faktiska innehållet.
Med en egen köttkvarn tar du själv kontroll över vad som finns i din färs - och det ger en speciell tillfredsställelse att skapa mat från grunden i sitt eget kök!
Vilken köttkvarn ska man köpa? Manuell eller elektrisk?
Är man jägare och har stora kvantiteter kött som man ska mala är det sällan man uppskattar att stå och handveva när man maler köttfärs - det är orimligt när man har mycket kött. Jägare och gårdsägare med egna djur köper därför med fördel en elektrisk köttkvarn. Ett bra val är en kraftfull köttkvarn med hög kapacitet som orkar mala många kilo kött per timme. Den ska gärna ha backfunktion och vara enkel att ta isär för enkel rengöring. Välj en köttkvarn av hög kvalitet med material som gjutjärn och rostfritt stål. Den ska vara tyst, stark och snabb.
En handvevad köttkvarn är bra för den som har mindre hobbybehov och vill ha en bra och billig köttkvarn. Passar den som maler mer sällan och mindre kvantiteter, kanske att man gillar att mala kött till sin julkorv, mala köttfärs för att göra en riktigt god hamburgare eller mala färs av fisken man fångat. Man kan även passa på att köpa kött, kyckling eller fisk i affären när det är nedsatt pris, och på så sätt får man både billigare och bättre kvalitet på sin färs. Då har man inte behov av värstingmaskinen på marknaden. Välj don efter person helt enkelt.
Vilken köttkvarn är bäst?
Smart Fritid har valt att saluföra Tre Spades köttkvarnar för deras goda rykte och höga kvalitets skull. Tre Spade är ett känt italienskt märke med köttkvarnar av gjutjärn och detaljer av rostfritt stål, högkvalitativa material.
Köttkvarnarna finns i tre olika prisklasser: den handvevade köttkvarnen Tre Spade TC-8 INOX är förstås billigast med priset 1495:- (2020), i mellanklassen hittar vi Tre Spade TC-22 Elegant Plus för 4195:- och den med högst effekt och kapacitet Tre Spade TC-32 Elegant 2 hk på 7595:-.
Har man bestämt sig för en elektrisk köttkvarn och ska välja mellan Tre Spade TC-22 och Tre Spade TC-32 kan man titta på följande:
Effekt:
TC-22: 1000 W
TC-32: 1500 W (2 hk)
Kapacitet:
TC-22: 180 kg kött/timme
TC-32: 320 kg/timme
Både Tre Spade TC -22 och Tre Spade TC -32 är mycket gedigna köttkvarnar av gjutjärn och delar som tratt, motorkåpa, tallrik, kniv och hålskivor är av rostfritt stål. För att få ut den sista färsen finns backfunktion på båda maskinerna. De går enkelt att plocka isär för hygienisk rengöring efter användning. 8 mm hålskiva ingår och för mindre färsstorlek köper man (3 mm eller 4,5 mm hålskiva). Vill man tillverka sin egen korv finns korvhorn att köpa till som tillbehör - eller för den som vill en manuell korvstoppare från Tre Spade.
Tre Spade har två elektriska köttkvarnar och en manuell handvevad köttkvarn.
Varför ska man mala sin egen färs?
Den främsta anledningen för en djurhållare eller jägare är förstås för att man behöver mala köttfärs. För den som köper kött eller annan mat i affären är för att man ska vara säker på vad som är i färsen. Enligt den här tidningsartikeln i Göteborgs Posten från 2018 så innehöll butiksmalen färs ofta andra djurslag och annat fettinnehåll än det angivna – upp till 30 procent innehöll fel djurslag, troligen på grund av dålig rengöring av köttkvarnarna.
-
Du vet vad färsen innehåller
-
Du väljer styckdetalj själv
-
Du kan göra färs av annat än gris, nöt och kyckling, även vegetarisk livsmedel och blanda som du själv vill
-
Färsen går ofta att få mer prisvärd
-
Godare färs
-
Nymalt och garanterat fräsch färs
Färs är en hörnpelare i den svenska husmanskosten och användbar till mycket: köttbullar, pannbiff, kålpudding, köttfärslimpa, kåldolmar, ja listan kan göras lång vad vi gillar att använda köttfärs till. Lasagne, hamburgare och tacos kan väl sägas vara moderna inslag i den svenska husmanskosten och väldigt populära.
Vad kan man mala till färs?
Det är inte bara köttfärs av nöt och gris som är användbart, jägare har förstås tillgång till betydligt fler köttsorter som älg, rådjur, kron- och dovhjort och vildsvin. Välj gärna framdelskött som är fetare, putsbitar går också att göra färs på. Var noga med att putsa bort hinnor och senor, det blir ingen god färs och dessutom tenderar den att fastna i köttkvarnen.
Vill man mala nötfärs så kan bland annat följande delar användas: högrev, fransyska, nötytterlår. Magert kött som ex. bogfläsk och ryggbiff behöver blandas ut med delar med mer fett, det är fettet som ger smaken och bidrar till en saftigare konsistens. Ofta blandar man både nöt och fläsk i köttfärs till köttbullar, från grisen kan man då använda ex. fläskkarré. Hamburgare gjort på entrecote eller högrev är riktigt gott! Blanda olika köttsorter för just din favorit. Den som ska göra råbiff får hålla sig till ren nöt och väljer till exempel fransyska som ofta är billig.
Det går alldeles utmärkt att mala fisk till fiskfärs och det kan vara ett bra sätt att lura i fiskfientliga barn den så nyttiga fisken. Mal en gång med den grövsta hålskivan. Använd gärna fet fisk som lax, sill och makrill. Den som vill äta vegetariskt mal grönsaker till färs.
Det går även att mala färs av fågel som kyckling och kalkon och få en färs som går att använda till väldigt många maträtter. Se gärna till att få med fetare bitar än bara filéerna. Lammfärs är riktigt gott för den som har tillgång till det köttslaget.
Jägare och djurägare behöver en bra köttkvarn - men även hemmakocken.
Hur använder man en köttkvarn?
När du maler färs är det extra viktigt att behålla den kyld hela tiden – bakterietillväxt är extra snabb eftersom luften kommer åt överallt när köttet är finfördelat. Bäst är att skära köttet i tärningar, till exempel 2 x 2 cm och frysa in. När köttet är fryst eller halvfryst går det även lättare att mala. Man kan även lägga in hålskiva och kniv i frysen. Se till att ha rena händer och redskap för att hålla bästa möjliga hygien. Och glöm inte att snabbt frysa in eller kyla ner den nymalda färsen.
Avlägsna alla hinnor och senor men behåll det fina insprängda fettet som ger den goda smaken.
Du kan gärna krydda köttet innan du maler det för att få bästa fördelning. För att vara säker på kryddning kan man provsteka innan man bestämmer sig för om man har fått till det rätt.
När du ska mala använd först en hålskiva med större hål, och mal därefter en andra eller till och med tredje gång med mindre hål. På så sätt blandas fettet på ett fint sätt i köttfärsen. Det går också att behålla färsen grovmalen. Finsmakare märker skillnad på smaken beroende på färsens konsistens.
Förvara köttfärs på rätt sätt
Vill man inte frysa in sin köttfärs ska man gärna tillaga den samma dag som den mals, eller förvara den i kallaste delen av kylskåpet något dygn i max 4 grader C. Väljer du att frysa färsen håller den upp till fem månader, kortare för fetare färs. Färs gjort på vilt som är magert kan hålla upp till ett år i frysen.
Förläng gärna hållbarheten genom att pumpa ur så mycket luft ur påsen som möjligt. En bra och billig vakuumförpackare är Smart Fritids EasyVac som du handpumpar ur luften med. Det finns även vakuumförpackare som OBH Nordicas större och effektiva vakuumförpackare som uppskattningsvis gör att köttet håller sig uppåt fem gånger så länge i frysen innan det förfars.
Tips: Gör platta paket av färsen inför frysning. Den tar mindre plats och går snabbare att tina. Tina alltid i kylen för att minska risken att den blir för varm.
För dig som vill köpa en köttkvarn online vänd dig till återförsäljaren Smart Fritid – hos oss hittar du köttkvarnar av högsta kvalitet från italienska Tre Spade. Två elektriska köttkvarnar med hög prestanda och en manuell, rostfri köttkvarn, också den av samma höga kvalitet från Tre Spade.
Du får öppet köp i 365 dagar på alla våra produkter. Vi har snabba leveranser. Köp din köttkvarn online hos Smart Fritid!