Fältugnar - Dutch oven
Alla produkter i "Fältugnar - Dutch oven"
-
-
-
-
-
-
-
Eldmat - bok med recept friluftsmat
189.00 kr 299.00 kr -
Bröd går utmärkt att baka i fältugnar - här i en Dutch Oven.
Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos copyright©Smart Fritid
Dutch Oven - fältugnar i gjutjärn för matlagning och bak över eld!
Fältugnar av gjutjärn är perfekta att laga grytor över öppen eld med - och baka bröd. Vi säljer fältugnar av typen Dutch Oven - populära fältgrytor i Sverige när du vill laga mat utomhus!
Med en Dutch Oven eller som man kan säga på svenska en fältugn i gjutjärn - kan du tillaga måltider över öppen eld eller i glödbädd. Perfekt när du vill tillaga grytor, kyckling, ris, grönsaker mm.
Dutch Oven går även att baka bröd med. De traditionella holländska fältugnarna av gjutjärn håller i evigheter.
Olika storlekar på fältugnar
I vårt utbud hittar du för tillfället modeller från 6,1 och 8 liter. Båda storlekar har varianter med och utan ben.
Hur du använder Dutch Oven!
När du tillagar mat eller bakar med din Dutch oven kan du använda det glödande kol som du får av ved alternativt kolbriketter eller grillkol. Använder du ved behöver du ganska stor mängd för att få tillräckligt med glödande kol för hela tillagningsprocessen. Du behöver kunna täcka både lock och undersida. Grillkol brinner snabbare än kolbriketter och måste därför övervakas mer noggrant och bytas ut oftare.
Så fördelar du kolen på din Dutch Oven
När du sprider ut kolen på och under din Dutch Oven tänk på att fördela den jämnt, så att värmefördelningen blir jämn i ugnen och du slipper bränna maten eller brödet.
-
Om du bakar bröd lägg kolen ytterst i en en ring med fördelning 2:1 mellan lock och under ugnen.
-
När du sjuder eller småkokar fördela kolen jämnt i antal mellan lock och undersida.
-
Vid stekning och kokning kan du lägga all kol under.
För att få bra värmespridning lägg kolen i ringform vid ugnens ytterkant, eftersom huvuddelen av metallen i ugnen finns i kroppen runt kanterna och i locket. Lägg även en liten cirkel med kol kring handtaget. Har du en större Dutch oven än 40 cm i diameter behöver du även lägga kol i ringar eller i rutmönster över hela locket.
Passa kolen på din fältugn
Om du ser att bröd eller mat inte tillagas tillräckligt på något ställe, fyll på med mer kol alternativt ta bort kol om det ser ut att tillagas för fort eller bli bränt på något ställe.
Tänk på att kolen minskar i storlek vartefter och ger ifrån sig mindre värme, vilket gör att du behöver fylla på. När du tillagar ömtåligare mat och såser, använd gärna halvbrända briketter, som du sprider jämnt för snällare tillagning.
Borsta bort aska som blir liggande på locket, annars kan det bli för mycket isolering, alternativt om det behövs, lägg på aska för att minska värmen från kolen på locket.Vill du ha mer isolering kan du lägga jord eller aska ovanpå. När du lyfter locket måste du dock vara försiktig så du inte får smuts i maten. Säkrast är att sopa bort allt på locket först.
Stapla Dutch Oven ovanpå varandra
Lagar du mat till många, eller har flera rätter under tillagning samtidigt, kan det vara smart att stapla Dutch Oven ovanpå varandra, mindre ovanpå större. På så sätt sparar du kol. Ända upp till fem Dutch Oven kan man lyckas stapla, men två eller tre kanske är mer lagom för att kunna hålla koll på det som tillagas. Den översta ugnen får mest värme och här kan du tillaga en gryta, desserter passar längst ned och kött i mitten.
Fler tips:
-
Det underlättar mycket om du använder grillhandskar i läder när du hanterar din Dutch oven.
-
Du kan ta bort aska som bygger upp på kolen genom att knacka den försiktigt mot en sten eller marken. (använd en eldtång)
-
Lyft inte locket för många gånger om du vill tillaga maten så snabbt som möjligt.
-
Om det inte kokar alls efter 20 minuter, lägg dit mer kol.
-
Om det kokar häftigt, ta bort kol.
-
Vrid på ugnen för säkrare värmespridning.
-
Håll koll på förbränningen av kolen. De behöver bytas ut vartefter.
-
Om det blåser så kommer kolen som är mot vindsidan att brännas snabbare, vilket kan ge ojämn värmefördelning. Ett vindskydd underlättar.
-
Om du bakar kan du lägga i småstenar av samma storlek i botten av Dutch oven (mellan brödform och Dutch oven), för att få bättre luftcirkulation och mindre risk för bränt bröd.
-
Locket på Dutch oven är perfekt att tillaga pannkakor, bacon, ägg eller korv. Lägg locket på en kolbädd. För att kolla när du uppnått perfekt temperatur skvätter du vatten på locket. Om vattendroppen dansar runt utan att ångas upp på en gång så har du antagligen lagom temperatur.
Och här hittar du friluftsrecept när du vill laga mat ute.
Dutch Oven återförsäljare i Sverige
Smart Fritid har länge sålt de populära Dutch Oven i Sverige. Vi använder oss av fältugnar från Valhal Outdoor.
Köp en fältugn / Dutch oven till lägerelden online av Smart Fritid. Öppet köp i 365 dagar och snabb leverans.
PS. Så här behandlar du gjutjärnet innan du börjar använda grytan, och hur du diskar den - läs guiden om gjutjärn här.