Neptunlax - gravad och varmrökt lax
Recept, text och foto: Agneta
Neptunlax - gravad och varmrökt lax
Copyright©Smart Fritid
Neptunlax är gravad och varmrökt lax, även kallad Jungfrulax. Saltmängden är mindre än vid gravad och kallrökt lax s.k. Najadlax. Varmrökt lax tenderar nämligen att bli lite saltare än kallrökt.
Ingredienser:
Gravningskryddorna per kg lax är:
2 msk ojoderat salt
2 msk socker
1 msk krossade vitpepparkorn
Färsk dill efter behag
Gör så här:
Klappa in laxen med kryddorna. Lägg i plastpåse och grava i 24 tim. Vänd då och då. Skrapa sedan av kryddorna och låt laxen torka i kylen över natten.
Rök så här:
Varmrök i 70° tills innertemperaturen är c:a 50° Det kan ta 2,5 - 3 tim.
Varmrökt lax är inte lätt att skiva, men på en smörgås ligger bitarna bra.
(Mums sa Måns!)
Röka lax - grava laxen innan du varmröker så får du Neptunlax.
---------------
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---------------
Ett lättbakat bröd, lite creme fraiche, Neptunlax och dill = lyxig laxfralla!
Kalljästa frallor (12 st)
Ingredienser:
-
12,5 gram jäst (1/4 paket)
-
1,5 tsk salt
-
1,5 tsk socker
-
1 msk god olivolja
-
3 dl kallt vatten
-
7 dl vanligt vetemjöl
-
3 msk havrekli
Gör så här:
Låt den smulade jästen smälta tillsammans med salt o socker i en kopp (gammalt Carl Butlerknep).
Rör ihop jäst, olja, vatten, havrekli o vetemjöl i en bunke. Arbeta ihop degen. Täck bunken med plast (påse) och låt jäsa över natten i kylen.
Vält ut degen på mjölad bräda o knåda ur luften lite lätt.
Rulla 12 bullar och lägg dom på en bakplåtsklädd plåt. Täck med bakduk o låt jäsa 2-3 tim i rumsvärme.
Grädda i 250° i 11 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.