Nitratrika livsmedel - vanliga källor
Spenat, ruccola och rödbetor vanliga källor till nitrit / nitrat
Andra källor förutom nitritsalt i kött och charkprodukter till nitrit/nitrat är grönsaker, bladgrönsaker och rotfrukter. Den som ofta dricker smoothie med rödbetor, ruccola eller spenat kan få i sig stora mängder, framförallt om drycken förvaras i rumstemperatur innan förtäring. Dricker man mycket rödbetsjuice får man också i sig stora mängder. Även rabarber innehåller mycket nitrat. Framförallt spädbarn är känsliga och ska inte äta nitratrika livsmedel.
Den som har egen brunn kan få i sig nitrit/nitrat från det egna vattnet om brunnen finns nära åkermark som gödslas med kväve.
Det är alltså inte bara nitritsalt som är en källa till nitrat/nitrit – är man rädd att nitrosaminer kan ge ökad risk för cancer behöver man se till sitt totala intag.
Fundera över ditt totala intag av:
- bladgrönsaker
- spenat
- ruccola
- rödbetor
- dricker du stora mängder smoothies av ovanstående grönsaker (och förvarar du smoothien i rumstemperatur innan du dricker?
- dricker du stora mängder rödbetsjuice?
- nitritsalt (finns i charkprodukter)
- har du en vattenbrunn nära åkermark som gödslas med kväve?
Observera att spädbarn är långt mycket känsligare än vuxna för nitratrika livsmedel och ska undvika dessa.
Tips: för att nitrat i rätter med spenat inte ska omvandlas till nitrit så kyl rätten snabbt om du tänker hetta upp den igen.