Nitritsalt 2,5 kg
Nitritsalt - när du ska röka kött. Motverkar botulism.
Nitritsalt 2,5 kg - när du ska salta inför rökning av kött
Nitritsalt för rökning och konservering av kött. Hämmar bakterietillväxt och minskar risken för botulism. Ger dig den fina färgen på köttet som du vill ha. Och framför allt ett säkert kött som smakar bra.
Nitritsalt är ett konserveringsmedel som hämmar tillväxten av den fruktade och giftiga bakterien Clostridium botulinum i köttprodukter. Saltet förbättrar även smaken och gör att köttet behåller sin rosa färg. Dessutom motverkar nitritsalt att köttet härsknar.
Nitritsalt hämmar bakterietillväxt. När du röker kött, liksom torkar, är insaltningen själva grunden. Utan salt - ingen smak. Saltet hjälper också till att dra ur vätska och på så sätt hämmas bakterietillväxten.
Vad innehåller Smart Fritids nitritsalt?
Nitritsalt är helt enkelt koksalt med en tillsats av nitrit. Vårt nitritsalt kommer från Danmark och innehåller vanligt koksalt, alltså natriumklorid (NaCl) till 99,4 %. Därtill är nitrit tillsatt och utgör 0,6 %.
Det finns även lite klumpförebyggande medel för att du ska slippa att saltet blir till en hård klump. Det här färdigblandade nitritsaltet har rätt dosering av nitrit och du kan aldrig riskera att överdosera mängden nitrit. Då skulle köttet bli toksalt och oätbart.
Varför används nitritsalt?
Nitritsalt fungerar som ett konserveringsmedel - utan det får du kortare hållbarhet på ditt kött och det blir även lite tristare och gråare i färgen. Saltets allra viktigaste uppgift är att motverka en farlig bakterie som ger neurologiska skador, Clostridium botulinum.
När du röker kött, liksom torkar, är insaltningen själva grunden. Utan salt - ingen smak. Saltet hjälper också till att dra ur vätska och hämmar alltså bakterietillväxten.
Nitritsalt dosering - det går inte att dosera fel
Vill du använda nitritsalt ersätter du det vanliga saltet och använder endast nitritsalt, det är rätt doserat för att användas som det är. Du behöver inte oroa dig för att du ska överdosera, det går inte eftersom köttet då skulle bli extremt salt och oätligt.
Nitritsalt levereras i praktisk hink
Salt drar som bekant lätt till sig fukt och därför har vi valt att använda praktiska och livsmedelsgodkända plasthinkar för förvaring. Av miljöskäl är det förstås bra att återanvända dessa och eftersom de är livsmedelsgodkända är de bra att låta kött ligga i saltlake, eller plocka bär i, eller förvara mos eller sylt i.
Hur använder man nitritsalt?
Använd nitritsaltet precis som vanligt salt när du gör en saltlage att lägga köttet i eller spruta in i köttet. Hur du tillverkar saltlag kan du läsa om här i Smart Fritids guide.
Vill du lära dig mer om rökning, se Smart Fritids Rökguide där även saltningsmetoder finns med.
På den här sidan kan du läsa mer om nitritsalt.
Var köpa nitritsalt?
Kanske kan du köpa nitritsalt hos ICA, Coop eller Apotek - men lättast köper du ändå här i Smart Fritids webbshop. Det är bara att beställa så har du nitritsaltet inom ett dygn eller max några dygn, lite beroende på var du bor i Sverige. Välkommen med din order!
Specifikation nitritsalt:
Innehåll: Rent vakuumsalt (99,4 % NaCl) med 0,6 % nitrit, E 250 samt antiklumpmedel (E535). Endast för konservering av kött.
Kallas i recept även ibland för Colorozo-salt.
Förpackning: Hink av livsmedelsgodkänd plast - du kan även köpa hink med 5 kg nitritsalt här
Ursprungsland råvaror: Danmark