Recept för Paella vid lägerelden
Braspannan är utmärkt att laga mat på istället för att ha en eld direkt på marken. Du förstör inte marken och du slipper kura ihop dig och kan behålla en skön kroppsställning. Köp din Braspanna här!
Recept för paella vid lägerelden
Recept: friluftskocken Anders Klint Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos copyright©Smart Fritid
Friluftskocken Anders Klint har använt sig av en gjutjärnspanna för detta recept - köp den här!
Detta är en av mina favoriter att laga på lägerelden. Jag älskar det faktum att du bygger en paella – spänningen höjs allteftersom du lägger till ingredienserna - och paellan förändrar sig lite varje gång du gör den.
Gjutjärnspanna är bästa paella-pannan
Paella handlar ofta om pannan du lagar den i och min favorit är självklart gjutjärn. En riktig paella-panna har alltid en stor yta att jobba på och med lite upphöjda sneda kanter att jobba från, vilket hjälper dig att jobba med riset och övriga ingredienser på ett skonsamt sätt.
En Braspanna gör det bekvämt att laga mat ute, du får upp elden från marken, och du lämnar inga spår efter dig i naturen. Här har vi ställt vår gjutjärnspanna på ett galler på Braspannan.
Det är verkligen värt att spendera extra pengar på Bomba paella ris, riset är centralt i denna maträtt. Växer runt Valencia regionen i Spanien, som är hem för paella, den håller sin form väl när den är kokad och har en fasthet, dvs får en behagligt tuggmotstånd när det är färdiglagat. Om du inte hittar det, kan du komma undan med Arborio risotto ris.
Ingredienser: (för 4 portioner)
olivolja
1 dl smör
1 stor rödlök, finhackad
1 röd paprika (eller grön eller gul), skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
¼ torkad chili, finhackad
3 eller 4 stora skivade champinjoner
100 g chorizo
2 kycklingbröst
1 tsk paprikapulver
havsalt och grovmalen svartpeppar
225g Bomba paellaris
2 dl Manzanilla sherry eller mycket torrt vitt vin
500 ml lager
6 eller 8 kokta hela räkor med skal
bladpersilja
några tomater, skurna i klyftor
1 citron, skuren i bitar
Utrustning:
vass kniv
skärbräda
gjutjärnspanna
Gör så här:
Börja med att steka kycklingen och chorizo i grova bitar, när den fått fin färg ta upp den och låt den vila.
Fräs därefter riset tillsammans med samtliga grönsaker och krydor i olivoljan.
När riset blivit glansigt, tillsätt vatten, lite åt gången och låt det koka in i riset, fyll på med vatten efter hand, smaka på riset och när du känner att det har en behaglig tuggmotstånd, tillsätt vinet, lager, kyckling, chorizo och räkor.
Avslutande tips, spar lite paprika och tomater att garnera med på slutet och finhackad persilja. En extra tvist, är att låta ca 0,5 gram saffran koka med i riset.
Lycka till!
En gjutjärnspanna behövs för att tillaga detta recept - köp den här!