Recept Belgiska våfflor

Recept belgiska våfflor
Recept belgiska våfflor: jättegoda våfflor tillagade över eld i det här belgiska våffeljärnet - köp här!

 

 

Belgiska våfflor - som du bara måste prova!
     copyright©Smart Fritid

 

 

Jag gillar våfflor - men älskar belgiska våfflor! Det extra arbetet som det innebär att fixa smeten till belgiska våfflor är så värt den extra mödan. Det som tar lite längre tid med det här receptet är att man ska separera vitan från gulan på två ägg, och sedan vispa vitan.
 

 Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 125 g smör
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2 dl vatten

  • 12 g jäst (jag brukar ta lite torrjäst okänd mängd som jag tänker motsvarar 12 g vanlig jäst)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6,75 dl vetemjöl
  • smör till gräddningen

 Blanda smeten så här:
  1.  Smält smöret i en kastrull, blanda mjölk och vatten och se till att få vätskan till ca 37 grader C.
  2. Smula ner jästen i blandningen (eller häll i torrjästen)
  3. Skilj gulor och vitor från varandra. Se till att du absolut inte får någon gula med i vitorna.
  4. Vispa äggvitan tills den blir hård (när den är klar ska det gå att hålla bunken upp och ner utan att äggvitan rumlar ur)
  5. Vispa äggulorna med socker tills det blir ljust och poröst i en annan skål.
  6. Häll i blandningen med smör och mjölk/vatten i skålen med äggulor och socker.
  7. Blanda torrvarorna mjöl, socker, salt och vaniljsocker i en bunke.
  8. Blanda försiktigt ner torrvarorna i smeten tills den blir slät.
  9. Vänd försiktigt ned de vispade äggvitorna.

 Våffelsmet belgiska våfflor
Smeten gör jag alltid inne och tar ut i en bunke till elden.

 
 
 Gör så här:
  1. Värm upp våffeljärnet rejält på båda sidor över elden innan du häller i smeten. Järnet ska vara hett och smöret ska fräsa när du lägger ner det. (Själva använder vi alltid fett i järnet inför första våfflan, sedan brukar vi hälla smeten direkt i järnet utan mer fett.)
  2. Häll i smet. I början är det lätt att antingen ha för mycket smet i järnet så att det pyser över när man stänger eller vara för snål så att man inte får en hel fin våffla. Men man lär sig snabbt.
  3. Tjuvkika! Öppna våffeljärnet hellre en gång för tidigt och tjuvkika än för sent.
  4. Vänd på järnet när ena sidan är färdig och grädda den andra.
  5. Ta ur våfflan med en gaffel - och njut varm! Pudra florsocker på eller ät med valfria tillbehör. Vill man vara nyttigare tar man färska bär, annars sin favoritsylt, kanske grädde, kanske glass (går att ta med ut i sin matttermos).

 

Extra tips:

Ska du grädda våfflor på tur ta med smeten i en petflaska och tryck ut smeten i våffeljärnet ur den. Vi brukar mest grädda hemma i vårt vildmarksläger i skogen nära oss och tar med smeten i en bunke och öser upp med en slev.

Köp gärna en förvaringsväska för järnet. Våffeljärnet kommer att bli sotigt och då är det praktiskt att kunna stoppa in den i väskan.

Diska aldrig med diskmedel. Vatten räcker. Smörj in med neutral olja efter disk.

 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Köp ditt belgiska våffeljärn här i vår webbhandel. Det är av gjutjärn och med långa handtag och passar därför extra bra när du vill grädda våfflor över öppen eld.
Smart Fritid ger dig snabb leverans och ett riktigt bra våffeljärn till bra pris! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 
Det är enkelt att grädda belgiska våfflor med ett bra våffeljärn av gjutjärn - och så kul!

 

 
Tipsa

Upptäck mer