Recept för Dutch Oven, Jambalaya
Jambalaya är en utsökt rätt med både kött och skaldjur, förutom ris, lök, paprika och selleri som är grunden.
Recept för Dutch Oven Jambalaya
Recept: friluftskocken Anders Klint Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos copyright©Smart Fritid
Den här rätten, en härliga Jamabalaya, lämpar sig att tillagas i en Dutch Oven (som du köper här!). En jambalaya har lika många varianter som den har kockar. Det är en risrätt där man förutom lök, paprika och selleri lägger till olika grönsaker och kött samt ofta skaldjur. Här kommer Friluftskocken Anders Klints recept med kycklinglår, rökt korv, räkor och creolkryddor.
Friluftskockens jambalaya tillagas förstås utomhus över öppen eld, och den här gången i en Dutch Oven – alltså i en holländsk ugn.
Vad är en Dutch oven?
Dutch oven är en kraftig gjutjärnsgryta med gjutjärnslock med kanter så du kan lägga glödande kol även ovanpå. De tre benen ger dig jämn värmecirkulation under ugnen när den står på glödbädden.
Det som gör Dutch oven speciell är att den fungerar som en ugn och inte bara som gryta. Tänk på din hemmaugn - en Dutch oven fungerar på ett liknande sätt. När du ställer den över elden och lägger kol på locket får den strålande värme från alla ställen på en gång, och maten blir inbäddad i samma temperatur. Kanterna på locket ger dig möjlighet att placera kol på locket utan att kolen faller tillbaka i elden när du lyfter locket för att kontrollera maten i grytan.
Om du äger en Dutch oven och aldrig använt den, börja med att ge den en ordentlig rengöring och insmörjning. Efter det återfår den något av sin ursprungliga självkänsla. Vill du ha mer tips hur du använder din dutch oven så hittar du det här under produkterna.
Ingredienser:
2 matskedar vegetabilisk olja
800 gram benfria kycklingslår, skuren i 2,5 cm bitar
200 gram andouille korv, skivad
salt + nymald svartpeppar
1 stor lök, hackad
1 röd paprika, hackad
6 selleristjälkar, hackade
6 vitlöksklyftor, finhackad
2 msk tomatpasta
1 ask körsbärstomater, några halverade, några hela
3 dl långkornigt vitt ris
2 msk Creolkryddor
2 lagerblad
2 kycklingbuljongtärningar
500 gram räkor, med skal
handfull färsk bladpersilja
Tillagning:
Se till att du har en bra glödbädd vid lägerelden.
Förbered din Dutch oven för hög värme. Värm oljan i Dutch oven. Lägg till kyckling och korv; krydda med salt och peppar. Vänd ofta tills det är brynt, ca 5 minuter.
Tillsätt lök, paprika, selleri och vitlök. Låt koka, rör om ofta, tills mjuknat, ca 5 minuter.
Tillsätt tomatpasta och koka, rör om, tills det börjar mörkna, ca 2 minuter.
Blanda i tomater, skrapa upp brynta bitar, blanda sedan i ris, kryddor och lagerblad.
Tillsätt till buljong; krydda med salt och peppar. Koka upp.
Flytta Dutch oven till en svalare plats (eller minska värmen), och låt småputtra tills nästan all vätska absorberas, 20-30 minuter.
Avsluta med att tillsätta räkorna och garnera med finhackad bladpersilja.
Lycka till!
Smart Fritid har Dutch Oven i flera storlekar både med ben och utan - Köp din Dutch Oven av oss!