Laga mat över öppen eld - Vildmarksmat
Här hittar du recept på vildmarksmat för dig som vill laga mat över öppen eld i skogen och i naturen. Våra vildmarkskockar ger dig recept att laga mat ute över öppen eld - både enkla rätter på friluftsmat och sådana som kräver lite mer.
Alla recept på friluftsmat är riktigt goda och mättande precis som man behöver när man är ute och rör på sig i naturen!
Har man tillgång till Espegards Braspanna eller Espegards eldfat lagar man mat utomhus i naturen på en bekvämare höjd och på ett eldsäkrare sätt, och det gör matlagningen utomhus mer lustfylld.
Recept för smörgåsjärn
Varma mackor i smörgåsjärnSex recept på varma mackor och hur du lyckas få till det med smörgåsjärnet. |
|||
Recept för kaffepanna
|
|||
Vill du dricka gott kokkaffe vid lägerelden?Det finns många knep för godaste kokkaffet - här är några olika tips! |
|||
Recept för våffeljärn |
|||
Fantastiska frasiga våfflorLär dig knepen hur du hanskas med ditt våffeljärn över lägerelden. |
|
||
Våfflor - topping med lax, lök & rom!Det här receptet innehåller grädde till skillnad från det ovan. Toppa våfflorna med creme fraiche, lax, rom och rödlök!
|
|||
Belgiska våfflor made in heaven!Belgiska våfflor är våfflornas Rolls Royce - i mitt tycke. Vill du prova själv så finns här ett riktigt gott recept. |
|||
Recept för gjutjärnspanna |
|||
|
|||
Paella med kyckling, chorizo och räkorEnkel att tillaga när ni är många, och vem gillar inte den här spanska rätten? |
|||
Recept för kolbullepanna
|
|||
Rösti av sötpotatisEnkelt recept med få ingredienser men röstin blir himmelsk! |
|||
Samiskt tunnbröd
Vill du prova att göra det samiska tunnbrödet gáhkku så hittar du det här. Även kallat glödkaka på svenska. |
|||
StompabrödDet finns många varianter på det här traditionella och älskade brödet från norr. Här med råksikt, fil, bikarbonat, honung och brödkryddor. |
|||
TortillabrödTortillabröd är perfekta att tillaga över öppen eld. Degen är enkel utan vare sig jäst eller bakpulver. Och gott blir det! Av: Kristin Johansson |
|||
|
|
||
|
|||
Risrätten JambalayaEn risrätt med rökt korv, räkor och kreolkryddor. |
|||
Brödrecept för Dutch Oven Det här är ett luftigt och gott bröd bakat i Dutch Oven över en glödbädd. Av: Anders Klint |
|||
Recept för soppgryta |
|||
CowboygrytaEn cowboygryta är det lite vilda västern över. Det mesta går att slänga i men grunden är färs och potatis. Av: Kristin Johansson |
|||
Viltsoppa med kantarellerDen här soppan värmer kroppen och förnöjer gommen. Tillåt dig själv och vännerna att njuta! Av: Anders Klint |
|||
Dhal - Indisk linsgryta En härlig gryta med indiska smaker - värmer gott efter en dag utomhus. Av: Joacim Ljadas |
|||
Mammas fläskgrytaEn enkel och god gryta med grytbitar av fläsk, potatis, morötter, vitkål och lök - smakar som mammas husmanskost.
|
|||
ViltskavsgrytaEnkel att laga till många och gör alltid succé. Här tillagad till ett helt jaktlag med kokt potatis och lingonsylt.
|
|||
ChilligrytaGryta på kött som ex. högrev som får långkoka med porter, chilli, bacon och kryddor. Av: Kristin Johansson
|
|||
Otto på turTvå varianter på otto. Den ena gjord på pärl-couscous och färska ingredienser. Den andra på vanlig couscous och torkade grönsaker för att väga lätt på vandringen. Av: Kristin Johansson |
|||
Recept för grillplatta av gjutjärn,stekbord av gjutjärn eller stekpanna
|
|||
Kantarellmacka toppad med västerbottenost - så blir mackan extra god. Av: Kristin Johansson |
|||
Så gör du egenmalda hamburgare - och bakar brödet själv när du vill ha riktig hamburgerfest! |
|||
Jurassic Parkare - hamburgare för folk med aptit på livet utomhus. Av: Joacim Ljadas |
|||
Asiatisk wok och grillspett Av: Joacim Ljadas
|
|||
Raggmunk och rårörda lingon
|
|||
En pasta med räkor, paprika, lök och en skvätt grädde och en skvätt vin - behövs inte mer för att det ska bli gott.
|
|||
Kantarellpasta - också till många Den här pastarätten är också enkel att göra när ni är många. Pasta, svamp, lök, grädde, lagrad ost, örter, vin. |
|||
Bara att steka lök och valfri viltskav - låt gästerna lägga på västerbottenost, ruccola, gräddfil och rårörda lingon. |
|||
Fisk panerad med panko, friterade på stekbordet. Serverad med västerbottenost, koriander, avocado och sirrachamajo i tortillabåtar. Av:Lina by the Bay |
|||
Laga en enkel vegetarisk Pad Thai utomhus! Basen är förutom nudlar vitlök och morot. Toppad som alltid med jordnötter och koriander. Av:Lina by the Bay |
|||
Gryta med tempeh för dig som vill äta vegetariskt. Med saffran vitlök, tempeh, zucchini, krossade tomater och lök blir det mättande. Av:Lina by the Bay |
|||
Och så lite sött efter maten! |
|||
Snickerspannkakor Av:Lina by the Bay |
|||
Den här amerikanska pannkakan passar utmärkt att tillaga utomhus. Med kanel och rivna morötter blir den en dröm. Av:Lina by the Bay |
|||
Med honung och bär och krämig kokosgrädde - vad kan gå fel? Av:Lina by the Bay |
|||
En god efterrätt där du rullar in stekta äpplen, kanel och socker i filodeg och sedan steker. |
|||
Gillar du semlor så gillar du dessa. Redan smeten är gudomlig och gräddade utomhus över eld blir inte sämre. Äts förstås med grädde och mandelmassa. Av: Smart Fritid |
|||
Fildegsknyten med getost och fikonmarmelad De här filodegsknytena är riktigt, riktigt läckra. Enkla att göra. Prova dem! |
|||
Vi hjälper dig till rolig matlagning över öppen eld!Här hittar du allt du behöver för att laga mat ute som stekpannor, grytor, smörgåsjärn och andra matlagningsredskap som använts till dessa recept. Braspannan som använts som eldstad till många av recepten kan du köpa här.
Det är enklare än man tror att laga mat över öppen eld. Snart blir man van att tända elden, vänta tills den brinner så där lagom, och vara beredd med ett till vedträ så att man får lagom värme. Vi hoppas att du får hjälp och inspiration på vägen med våra recept på vildmarksmat. Provar du något recept själv, eller använder några av våra produkter för matlagning utomhus - dela gärna på sociala media och tagga oss. Vore jättekul att se! https://www.instagram.com/smartfritid.se/ och https://www.facebook.com/smartfritid.
Får vi presentera våra vildmarkskockar:
Joacim Ljadas från Ljadas Mat & Äventyr, Umeå. Vi är så glada att han lagar mat åt alla som hittar till vår receptsamling med vildmarksmat. Besök gärna Joacim Ljadas hemsida och låt dig guidas av en kunnig fiskare och vildmarksmänniska!
Lina Eriksson - Lina by the Bay, Ingarö. En kreativ grafiker, pysslare och anordnare av naturevents med strövtåg och paddelturer. Och förstås med matlagning utomhus i Stockholms skärgård. Lina gillar inte bara god mat utan även att presentera den snyggt. Här hittar du Linas egen hemsida.
Kristin Johansson, Lerum har många titlar inom matvärlden: kostekonom, matkreatör, matstylist och kokboksförfattare. Hon kan nu även lägga till vildmarkskock åt Smart Fritid. Till vardags är hon frilansande redaktör till flera stora matsajter och bloggar. Här är hennes egen blogg: kristins.biz
Välkommen att handla av familjeföretaget Smart Fritid - vi bryr oss om våra kunder både före och efter köp. Du får snabb leverans och öppet köp i 365 dagar! |