Recept indisk linsgryta Dhal


Braspanna - indisk linsgryta tillagad i soppkärl hängandes över Braspanna från Smart Fritid. 
Joacim Ljadas från Ljadas Mat & Äventyr serverar dig recept på Dhal - en indisk linsgryta med ris. Tillagad smidigt på Espegard Braspanna!

Recept på indisk linsgryta - Dhal
Recept: Joacim Ljadas, Ljadas Mat och Äventyr    Foto: Rione Öberg   copyright©Smart Fritid

Denna indiska gryta med röda linser, tomatkross och kryddor som ingefära,sambal oelek, curry och spiskummin går verkligen hem och är tacksam att göra även till större sällskap. Den är dessutom både vegansk och relativt billig. Ljadas Mat och äventyr bjuder oss på en härligt värmande gryta!


Den här grytan är både enkel och trevlig att tillaga, speciellt när man är ute på tur och behöver få något gott och varmt i kroppen efter en kylig dag.
Eftersom råvarorna inte kräver kylförvaring så passar de utmärkt att ha i ryggsäcken eller i baslägret.


Jag brukar förbereda allt hemma, förutom att hacka löken och vitlöken, resten funkar bra att måtta upp i zip-påsar eller små plastburkar.


Ingredienser:  För 4 personer


2-3 gula lökar
2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
2 tsk riven eller finhackad ingefära
2 krm sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
5 dl grönsaksbuljong (gärna Kung Markatta ́s)
2 hackade tomater
2 frp tomatkross (ca 400g/st)
2.5 dl torkade röda linser
Några matskedar rapsolja att steka i.

Färsk hackad koriander och persilja efter tycke och smak.
(Koriander kan uteslutas om man så önskar)


Tillagning:

Fräs den hackade löken på svag värme i oljan, inte för hårt, utan den ska mjukna och bli gyllenbrun.
Lägg i vitlök, curry, spiskummin och gurkmeja mot slutet så det får fräsa med en stund.
Tillsätt sedan buljongen, linserna, ingefäran och sambal oelek tillsammans med hackade tomater och
tomatkross. Smaka av och krydda på om det behövs.


Låt alltsammans puttra på i ca 10 minuter och rör om då och då. Strö till sist över den hackade koriandern och persiljan.
Serveras med kokt ris.


Man kan även med fördel späda den mer än vad receptet säger, då får man en god soppa, men tänk då på att man kan behöva lite mer buljongsmak och kryddor. Lycka till och god tur!

Joacim Ljadas
Ljadas Mat och Äventyr


Braspanna - Ljadas Mat & Äventyr lagar mat över Espegards Braspanna.

Foto: Rione Öberg

 

Matlagningsprodukterna som Joacim Ljadas har använt - Braspanna och soppgryta -hittar du i kategorin Laga mat och äta ute. Soppgrytan hänger du smidigt över Braspannan (kedja med krok ingår).

 

 

Tipsa