Recept på samiskt tunnbröd

Samiskt tunnbröd på galler över en Braspanna.
Härligt tunnbröd gräddat i stekpanna över den praktiska Braspannan som gör matlagningen ute så mycket härligare! Köp din Braspanna här!


Recept på samiskt tunnbröd i stekpanna
Recept: friluftskocken Anders Klint     Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos     copyright©Smart Fritid

Brödet är tillagat utomhus över en Braspanna (köp här) i en kolbullepanna (köp här) alt. en stompapanna (köp här).

Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan.
Det samiska tunnbrödet gáhkku smakar fantastisk och är lätt att göra själv. Du behöver inte ens ugn. Här avslöjas hemligheten bakom det perfekta friluftsbrödet.
Det sägs att det finns lika många gáhkku-recept som det finns samiska familjer. En del har havregryn och grahamsmjöl i degen, men det här receptet, som är inspirerat från min tid i Jokkmokk, bakas med vetemjöl och rågsikt. Det går också bra att använda bara vetemjöl.


Slippa smulor i ryggsäcken

Hemligheten bakom det sega samiska tunnbrödet är att ha vatten i stället för mjölk i degen. – Det var viktigt att brödet var segt så att det inte skulle smula sönder i ryggsäcken.
Och det är just denna speciella seghet som gör gáhkku till det perfekta friluftsbrödet.


Mjölk om du vill ha mindre seghet i brödet
Du som ändå föredrar ett mindre segt bröd kan byta ut vattnet mot mjölk eller blanda vatten och mjölk.
Grädda i gjutjärnspanna, eller som vi gjorde nu i en kolbullepanna över glödbädden.
Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt. Smakar himmelskt!
Var så god – här får du receptet!


Ingredienser:
(Cirka 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna)


50 g smör
5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)


Gör så här:

  • Smält smöret i kastrullen. Blanda sedan i vätskan och värm till 37 grader (brukar kännas som fingervarmt).
  • Häll i torrjästen och blanda tills den är upplöst. Ta en bunke och häll ned det i, och blanda sedan i sirap, salt och eventuell
    rågsikt.
  • Fortstätt sedan med vetemjölet ända tills du får en fin fast deg som inte klibbar. Jäs 40 minuter under en duk.

Man kan göra degen helt klar hemma, eller så kan man göra degen utomhus på plats. Det går bra även vintertid då jästen inte skadas av för låga temperaturer, bara av för höga. Man kan om man vill helt utesluta jästen och bara kavla ut degen, helst med en kruskavel och steka brödet degen som en pannkaka. Det var så samerna gjorde förr i tiden; de packade med sig de torra råvarorna och blandade med lite fjällvatten när de skulle steka brödet.

  • Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  • Hetta upp pannan över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
  • Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Tipsa