Röka ägg recept
Recept, text och foto: Agneta
Rökta ägg till påsk!
Här handlar det om skalade rökta ägg. Ljusbruna bollar som kan förgylla vilket påskbord som helst vare sig man serverar dem hela eller som halvor med någon fyllning.
Rök inte för många åt gången om du inte är storkonsument; de går inte att frysa. Hårdkoka ett valfritt antal ägg, skala och torka dem ordentligt. Lägg dem på ett finmaskigt galler eller en grillbricka av aluminiumfolie.
Ägg inlagda i rökskåpet i väntan på att bli rökigt bruna.
Rök så här:
Kallrök äggen i 6 timmar.
Vänd på dom efter halva tiden så dom får en jämn “solbränna”.
Låt dem vila sig över natten, sen är det dags att ta sig en frukostmacka med rökt ägg.
Till lunch är det dags för en liten trevlig grönsaksrätt med sparris:
Sparrisfat med rökta ägg och smält smör 2 port
Ingredienser:
300 g kokt grön sparris (färsk, fryst eller konserverad)
3 st rökta ägg
30-50 g smör (beroende på samvete)
Gör så här:
Lägg upp sparrisen (varm eller kall) på ett fat. Hacka äggen och strö över sparrisen. Smält eller bryn smöret och häll det över ägghacket. Klart!
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----