Röka lamm - recept varmrökt lammbog

Röka lamm, varmrökt lammbog recept från Smart Fritid. 
Recept, text och foto: Agneta

 

Varmrökt lammbog
Copyright©Smart Fritid

 

Kan man grava kött innan man röker det? Ja, i alla fall lammbog blir väldigt gott. Det är ingen tjock köttbit så salt/sockerblandningen tränger in bra. Speciellt druvsocker tränger lätt in i köttet men man kan använda vanligt socker också. Den som inte vill använda nitritsalt tar i stället dubbel mängd ojoderat salt.

 

Ingredienser:
Per kg lammbog (räkna bort c:a 30% ben) behövs:
0,5 dl ojoderat salt
0,5 dl nitritsalt
1 dl druvsocker

 

Förberedelser:
Klappa in bogen med salt/sockerblandningen. Lägg den i en plastpåse och låt den ligga i kylen 3 dygn. Vänd då och då. Ta ut och lägg i kallt vatten ett par timmar. Klappa torrt och låt ligga i kylen över natten.

 


Rökning:
Rök bogen i 80° 4-5 timmar. Innertemperaturen ska vara 65°.
Låt den färdigrökta bogen mogna några dagar i kylskåpet innan den avnjutes. Passar väldigt bra tillsammans med den snabbgjorda potatisgratängen längst ned.




Varmrökt lammbog före rökning och efter - recept hos Smart Fritid.En rå köttbit förvandlas till mat i ditt rökskåp! Lammbogen rökes i 4-5 timmar.

 

-----

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----


 

Recept potatisgratäng - enkel med ost och gräslök.

 

Ost- och gräslöksgratinerad potatisgratäng

 

Ingredienser:

1 paket färdig potatisgratäng à 800 g
100 g ost (2,5 dl riven)
3 msk finhackad gräslök

 

Gör så här:
Riv osten och blanda den med den hackade gräslöken. Häll upp potatisgratängen i en
ugnsform. Strö över ost-och gräslöksblandningen.
Grädda i 225° c:a 25 minuter

 
 
 
Tipsa

Upptäck mer