Röka lamm - recept varmrökt lammbog
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökt lammbog
Copyright©Smart Fritid
Kan man grava kött innan man röker det? Ja, i alla fall lammbog blir väldigt gott. Det är ingen tjock köttbit så salt/sockerblandningen tränger in bra. Speciellt druvsocker tränger lätt in i köttet men man kan använda vanligt socker också. Den som inte vill använda nitritsalt tar i stället dubbel mängd ojoderat salt.
Ingredienser:
Per kg lammbog (räkna bort c:a 30% ben) behövs:
0,5 dl ojoderat salt
0,5 dl nitritsalt
1 dl druvsocker
Förberedelser:
Klappa in bogen med salt/sockerblandningen. Lägg den i en plastpåse och låt den ligga i kylen 3 dygn. Vänd då och då. Ta ut och lägg i kallt vatten ett par timmar. Klappa torrt och låt ligga i kylen över natten.
Rökning:
Rök bogen i 80° 4-5 timmar. Innertemperaturen ska vara 65°.
Låt den färdigrökta bogen mogna några dagar i kylskåpet innan den avnjutes. Passar väldigt bra tillsammans med den snabbgjorda potatisgratängen längst ned.
En rå köttbit förvandlas till mat i ditt rökskåp! Lammbogen rökes i 4-5 timmar.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Ost- och gräslöksgratinerad potatisgratäng
Ingredienser:
1 paket färdig potatisgratäng à 800 g
100 g ost (2,5 dl riven)
3 msk finhackad gräslök
Gör så här:
Riv osten och blanda den med den hackade gräslöken. Häll upp potatisgratängen i en
ugnsform. Strö över ost-och gräslöksblandningen.
Grädda i 225° c:a 25 minuter