Najadlax - gravad och kallrökt lax
Recept, text och foto: Agneta
Röka lax: Najadlax
Copyright©Smart Fritid
Najadlax är en gravad och kallrökt lax. Gravningen är kortare än en normal gravning; ett dygn i stället för två, men röktiden är lika lång som för vanlig kallrökt lax. Smaken är mild och har en aning sötma i sig. Passar lika bra på julbordet som till midsommarlunchen.
Ingredienser:
Till gravningen använder du, per kg lax:
-
3 msk ojoderat salt
-
3 msk socker
-
1 msk krossade vitpepparkorn
-
färsk dill
Dillen kan du antingen ha tillsammans med gravningskryddorna eller när du röker laxen. Eller helt enkelt hoppa över.
Gör så här:
Klappa in laxen med kryddorna (+ ev dill) och lägg den i en plastpåse i kylen. Vänd påsen ett par gånger under gravningen. Ta ut laxen efter 24 timmar och skrapa av kryddorna. Torka med handduk och låt lufttorka i kyl över natten. Strö på dill på laxen (om du valt den varianten).
Kallrök i 10 timmar med alspån. Rökens temperatur får inte vara över 30° Låt gärna laxen vara kvar i röken över natten. Lägg den sedan i plastpåse och förvara den ytterligare några dagar i kylen innan det är dags att äta eller frysa den.
Laxen kallröks i tio timmar - se till att temperaturen håller sig under 30° C.
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
Fransk hovmästarsås
Till den milda laxen passar det bra med en sås med lite sting i och då pasar fransk hovmästarsås utmärkt.
Ingredienser:
-
2 msk fransk senap
-
2 msk socker
-
1 msk vitvinsvinäger
-
1 dl solros- eller rapsolja
Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och socker. Låt stå en stund så sockret får lösa sig i syran. Tillsätt oljan i omgångar. Såsen blir nu tjock och blank. Smaka av och tillsätt eventuellt någon av de ingredienser du tycker behövs mer av.