Röka lax - varmrökt lax
Recept, text och foto: Agneta
Röka lax: Varmrökt lax
Copyright©Smart Fritid
Här handlar det om att röka en laxsida, inte en hel lax. Fiskar man inte själv är det lättare att hitta en laxsida i fiskaffären än en hel lax. Fiskar man själv får man plocka fram filékniven. Laxen torrsaltas i 12 timmar innan rökning. Till den varmrökta laxen passar den enkla men utsökta Myrens dröm fint till - och så förstås potatis till!
Ingredienser:
Använd per kg lax:
2 msk ojoderat salt
1 msk socker
Gör så här:
Gnid in laxsidan med salt/sockerblandningen och lägg den i en plastpåse i kylen. Vänd
då och då. Ta ut den efter 12 timmar, skölj den och klappa den torr. Låt den ligga och
torka i kylen över natten.
Rök så här:
Lägg in laxen i röken som ska vara 70° C. Rök tills innertemperaturen är 52° C. Det kan ta c:a 3 timmar. Sedan är det dags att låta laxen mogna och det gör man genom att förvara den i plastpåse i kylen. Där kan den ligga några dagar, personligen tycker jag den smakar bäst efter en vecka.
Då är det dags att provsmaka, helst med mandelpotatis och klassikern Myrens dröm.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
-----
Myrens dröm
Ingredienser 4 port:
2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
2-3 msk hjortronsylt
Gör så här:
Rör helt enkelt ihop och avnjutes med laxen.