Röka ost - färskost
Recept, text och foto: Agneta
Röka ost: Rökt färskost
Copyright©Smart Fritid
Ibland lönar det sig att provröka de mest oväntade matvaror. Röka färskost? Kan man det? Ja absolut, att kallröka färskost blev jättegott. En mild, krämig, bredbar ost som du kan breda på nästan vad som helst.
Högaktuell när julen närmar sig och man ska glöggmingla. Tunnbrödrullar blir extra läckra om man strör lite hackad rödlök på den milda färskosten. Gott och annorlunda att breda på pepparkakorna till glöggen också. Vi upptäckte att osten även var god som “kryddsmör” till kött och både råa och kokta grönsaker.
Rökningen är enkel, så här gör man:
Ingredienser:
200 g naturell färskost
Gör så här:
Lägg färskosten i en liten aluminiumlåda. Skär ett rutmönster i osten så att röken kommer till.
Kallrök i 5 timmar. Sätt på lock och låt stå i kyl ett par dagar.
Rör om i osten och ät sedan upp allt (inte svårt) den går inte att frysa.
----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---
Lägg upp färskosten i en form och skär så att röken kommer åt överallt.
Tunnbrödsrullar
Ingredienser:
Mjukt tunnbröd 1 flak
Smör
Rökt färskost 3 msk
Finhackad rödlök 3 msk (1⁄4 st)
Gör så här:
Bred tunnbrödet med en gnutta smör. Täck sedan med färskost och hackad rödlök.
Rulla ihop och lägg en plastpåse innan servering. Skär upp i tio skivor och ställ
snyggt på ett fat.
Rullen kan göras dagen innan en fest och stå i kylen och vänta.