Röka ost - mandelbrie
Recept, text och foto: Agneta
Röka ost: Brie med rostade mandlar
Copyright©Smart Fritid
Mandelbrie är en liten trevlig plockrätt vid vårens festligheter, men passar förstås lika bra till glöggfesten eller julbordet.
Ingredienser:
1 st brie på 450-500 g
100 g sötmandel
1 msk honung
Gör så här:
Skålla mandlarna i kokande vatten 1-2 min. Spola dom i kallt vatten och ta av skalen. Låt dom torka ordentligt, kan ta en hel dag.
Rosta mandlarna på en plåt i ugnen. Inte mer än 7 min i 225° Salta lite och låt dom svalna på plåten.
Smält en knapp matsked honung i micron. Pensla osten med honungen och lägg på mandlarna lite snyggt.
Hemmarökt ost blir riktigt bra svalrökt. Rostade mandlar ovanpå.
Dags att röka osten
Nu ska osten svalrökas. För att uppnå de 40-50° som svalrökning innebär så sätt inte på någon värme på rökskåpet. Rökgeneratorn alstrar den här svaga värmen.
För smältriskens skull; lägg osten i en aluminiumform. Röktiden bör vara 5 timmar.
----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---
Läskande dryck av svartavinbärsblad.
Svartvinbärsbladsdryck
Den här drycken på svartavinbärsblad görs på våren när svartavinbärsbuskarna fått ett gäng späda blad. Dom plockar man ett par liter av och gör en god svart vinbärsbladsdryck av.
Ingredienser:
2 l svarta vinbärsblad
Det gula skalet av en citron
1 msk citronsyra
2 l kokande vatten
3 dl strösocker eller valfritt sötningsmedel
Gör så här:
Skölj bladen och varva dem med citronskal och citronsyra i en bunke. Häll över kokande vatten och låt stå övertäckt i rumstempertur c:a 1dygn.
Sila bort bladen och söta drycken.
Servera med is och lite mineralvatten. För vuxna kan drycken blandas med vitt vin. Eftersom jag plockar blad på vilda bärbuskar kallar vi den drycken för “vildvin”.