Röka ost - mandelbrie

Röka ost - hemmarökt brie med mandlar på grönsaksbricka.
Recept, text och foto: Agneta

 

Röka ost: Brie med rostade mandlar

Copyright©Smart Fritid

 

Mandelbrie är en liten trevlig plockrätt vid vårens festligheter, men passar förstås lika bra till glöggfesten eller julbordet.

 

Ingredienser:

1 st brie på 450-500 g
100 g sötmandel
1 msk honung

 

Gör så här:

Skålla mandlarna i kokande vatten 1-2 min. Spola dom i kallt vatten och ta av skalen. Låt dom torka ordentligt, kan ta en hel dag.

Rosta mandlarna på en plåt i ugnen. Inte mer än 7 min i 225° Salta lite och låt dom svalna på plåten.

Smält en knapp matsked honung i micron. Pensla osten med honungen och lägg på mandlarna lite snyggt.

 

 

 Röka ost i Bradley Smoker eller Borniak - här med mandlar ovanpå.Hemmarökt ost blir riktigt bra svalrökt. Rostade mandlar ovanpå.

 

 

Dags att röka osten

Nu ska osten svalrökas. För att uppnå de 40-50° som svalrökning innebär så sätt inte på någon värme på rökskåpet. Rökgeneratorn alstrar den här svaga värmen.

För smältriskens skull; lägg osten i en aluminiumform. Röktiden bör vara 5 timmar.

 

----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.

---

 

 Flaska med genomskinlig svartvinbärsblad dryck och två glas.Läskande dryck av svartavinbärsblad.

 

Svartvinbärsbladsdryck

Den här drycken på svartavinbärsblad görs på våren när svartavinbärsbuskarna fått ett gäng späda blad. Dom plockar man ett par liter av och gör en god svart vinbärsbladsdryck av.

 

Ingredienser:

 2 l svarta vinbärsblad

Det gula skalet av en citron

1 msk citronsyra

2 l kokande vatten

3 dl strösocker eller valfritt sötningsmedel 

 

Gör så här:

Skölj bladen och varva dem med citronskal och citronsyra i en bunke. Häll över kokande vatten och låt stå övertäckt i rumstempertur c:a 1dygn.

Sila bort bladen och söta drycken.

 

Servera med is och lite mineralvatten. För vuxna kan drycken blandas med vitt vin. Eftersom jag plockar blad på vilda bärbuskar kallar vi den drycken för “vildvin”.

 

 

 

 

Tipsa

Upptäck mer