Röka ost - varmrökt hårdost
Recept, text och foto: Agneta
Röka ost:
Varmrökt hårdost
Copyright©Smart Fritid
När man tillverkar rökt ost industriellt maler man ostmassan innan rökningen. Här provar jag att riva osten på rivjärn och sedan varmröka den. Eftersom osten smälter måste ostrivet ligga i någon slags liten låda. Här valde jag en aluminiumform.
Ingredienser:
300 g rätt mild ost t.ex Gouda
2 st aluminiumformar à 500 ml
Gör så här:
Riv osten grovt. Lägg rivet i formarna och ställ in dom i röken som bör vara minst 70°C.
Rök i ca 3,5 timmar. Nu är den smälta osten vackert gyllenbrun. Sätt på lock och låt osten stå i kylen ungefär en vecka.
När osten ska serveras stjälper man ur den ur formen. Det kan behövas lite lock, pock och en sax (där har man fördelen av att använda en aluminiumfolieform).
Servera osten på en ostbricka med dina grönsaks- och fruktfavoriter. Till det kan det vara gott med några lättgjorda valnötssticks.
Varmrökt riven hårdost - före och efter rökning i elrök.
----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---
Valnötssticks
Ingredienser:
2 flak tunnbröd
1 äggula
1 dl valnötter
Lite malet grovsalt
Gör så här:
Hacka valnötterna mycket fint. Klipp tunnbrödet i 2 cm breda strimlor (längden bestämmer du själv).
Lägg dem tätt på på en bakpappersklädd plåt. Pensla strimlorna med äggula och strö på valnötshack och salt.
Grädda 4 min i 225° mitt i ugnen. Låt svalna på plåten.