Röka skinka - hel julskinka
Recept, text och foto: Agneta
Röka skinka: Kallrökt kokt hel julskinka
Copyright©Smart Fritid
Rökt julskinka är något som påminner mig om min skånska barndom. Men den skinkan var först rökt och sedan kokt. Nu vänder vi på steken och röker den färdigkokta julskinkan.
Efter jul kan man fynda julskinkor i affärerna och dessutom passar det ju bra att kallröka vid den tiden på året. Med två flugor i en smäll får man mycket smörgåsmat för en billig peng.
Ingredienser:
En kokt jul- eller helgskinka på 2 kg
Gör så här:
Skinkan läggs eller hängs i ett rökskåp med kallrökningsenhet.
Kallrök i 12 timmar.
Låt skinkan ligga till sig i plastpåse i kylen några dygn.
Skär bort svålen och dela skinkan i 4-5 bitar och vacuumförpacka. Frys.
Här kallröks den hela skinkan i en Borniak- receptet funkar för alla rökar.
----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---
Bjud på lite plockmat medan hungriga gäster väntar.
Tomatfat
På en fest med både barn och vuxna gäller det att hålla speciellt barnen på gott humör innan middagen kommer på bordet. Då ställer man fram ett stort fat där alla kan hitta något att tycka om:
Ingredienser:
Små tomater i blandade färger
Oliver
Mozzarellabollar
Små runda morötter
Ostkuber
Vindruvor
Och, naturligtvis, tärningar av kallrökt julskinka.