Rökt fläsklägg med finsk kålrotslåda
Recept, text och foto: Agneta
Rökt fläsklägg
Copyright©Smart Fritid
Rimmat fläsklägg hittar man då och då i affärerna till ett rimligt pris. Kokt fläsklägg med rotmos är gott men vill man variera sig lite röker man läggen. Förarbetet är gjort; läggen är ju redan saltad, det är bara att lägga in den i Bradleyn. Men vill man att röken ska komma åt ordentligt snittar man svålen i några ränder runt om läggen.
En lägg på 1,5 kg (med ben) behöver varmrökas i 75°C ca 7 timmar eller tills innertemperaturen är 72°C.
En neutral brikett som lönn är lämplig om man ska äta fläsklägget som middag. Ska man däremot ha lägget som tilltugg kan man använda lite starkare briketter som pecan eller hickory.
Har man tur hittar man benfri fläsklägg som är mycket bekvämare att skära upp och servera till en sammetslen variant av rotmos: finsk kålrotslåda.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Finsk kålrotslåda
Ingredienser:
1 kg kålrot
1 dl vetemjöl
2 msk sirap
2 dl gräddmjölk (hälften grädde - hälften mjölk)
11⁄2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1 kryddmått muskot
Ströbröd + hyvlat smör
Gör så här:
Skär kålroten i tärningar. Koka i saltat vatten ca 45 minuter.
Mixa. Tillsätt sirap, salt och kryddor. Vispa ihop mjöl och gräddmjölk och rör ner i kålrotsmixen..
Häll i ugnseldfast form, släta till ytan, häll ströbröd över och hyvla över smör.
Grädda i ugn, 200 grader i en timme (rätt långt ner)
Kålrotslådan kan gärna lagas en dag i förväg.