Rökt gåsbröst på Smörgåsbakelser
Recept, text och foto: Agneta
Rökt gåsbröst
Copyright©Smart Fritid
Gåsbröst är en användbar delikatess vid höstens och vinterns festligheter. Här har vi varmrökt vildgås med lönnbriketter.
Ingredienser:
2 vildgåsbröst
10 procentig saltlake (1 l vatten och 1 dl jodfritt salt)
Gör så här:
Låt brösten ligga i laken 2½ dygn, klappa torrt och låt torka i kylen över natten.
Rök i 6 timmar, 75-80°C med lönnbriketter.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Smörgåsbakelser 8 bitar
I stället för den sedvanliga rommen kan man använda lövtunna skivor rökt gåsbröst till lite elegantare smörgåsar. Passar bra som förrätt innan en fiskvarmrätt. Eller varför inte på ett glöggparty? Bjuder man då på fler tilltugg kan smörgåsarna bli lite för stora, dela då brödet i 16 bitar.
Ingredienser:
2 Hönökakshalvor + lite smör
Drygt 1 dl creme fraiche
1 liten, hackad rödlök
16 tunna skivor rökt gåsbröst
Ruccola
Gör så här:
Bred ett tunt lager smör på brödkakorna och lägg på creme fraiche. Dela brödet i 8 "tårtbitar" och lägg bitarna så de bildar en tårta. Lägg 2 köttskivor på varje "tårtbit". Strö på den hackade löken och garnera lite elegant med ruccola.