Rökt påskhare
Recept, text och foto: Agneta
Rökt påskhare
Copyright©Smart Fritid
På påskbordet passar det väl utmärkt med en rökt harsadel.
Gör så här:
I tre dygn fick sadeln ligga i 7,5 procentig saltlake (1 l vatten och 0,75 dl nitritsalt).
Sedan klappades den ordentligt torr och fick ligga och torka i rumstemperatur över natten.
Först svalröktes sadeln i 4 timmar (= utan värme, det blir c:a 45-50° C).
Sedan fick den stå 1 timme i bara värme (125° C).
När den var färdig sveptes den in i folie och fick mogna i kylen över natten.
Till den smakrika haren valde vi lönnpuckar som är rätt neutrala.
Vid serveringen skär man "harfileérna" i skivor och lägger tillbaks dem i sadeln. Ser snyggt ut på påskbordet och passar till resten av påskmaten.
Efter den salta och rökta haren passar det med en söt efterrätt. Varför inte en smaskig choklad- och hallontårta?
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Påsktårta
Ingredienser:
1 paket färdiga chokladtårtbottnar (ICA)
3 dl vispgrädde
150 g mandelmassa
250 g frysta hallon
Gör så här:
Tina bären. Vispa grädden och riv ner mandelmassan i den. Fukta bottnarna med några duktiga skedar hallonsaft, kaffe eller likör (jag brukar ta isté med persikosmak).
Varva botten, grädde, bär, botten, grädde, bär och lägg till slut på den översta bottnen som dekoreras med florsocker; heltäckande eller med med text.