Rökt Soujouk
Recept: Erajsko
Rökt korv - Soujouk
Copyright©Smart Fritid
Soujouk är en mycket vitlökspräglad och användbar korv. Den kan stekas, användas i bla. grytor och soppor, på pizza. Efter rökning, ugnsvärmning och torkning även som pålägg. Ursprung Balkan till Centralasien.
Kötthalt > 95%. Blandning av nöt-, svin- och lammkött efter egen smak. Bör lufttorkas.
Ingredienser:
1.500 g nöt/lammkött
1.500 g magert fläskkött
1.350 g späck
68 g nitritsalt
28 g spiskummin
90 g vitlöksklyftor
28 g svartpeppar
90 g paprikapulver
23 g Bockhornsklöver frö
50 cl Ouzo
Använd:
Hålskiva 6 mm + 4 mm
Fjälster Krokfjälster 40/43 mm i diameter
Gör så här:
Tärna kött och kyl ner till < 4°C.
Blanda kött, späck och alla kryddor och mal med 6 mm hålskiva.
Rör i ouzo blanda väl och mal med 4 mm hålskiva.
Stoppa färsen i Krokfjälster 40/43 mm och vrid till "korvringar"ca 30 - 40 cm:s korvlängder. Kallrök med kallrökningsenhet påkopplade på din Bradley Smoker i 6 - 8 timmar.
Värm sen ugnen till 100 grader, undervärme, och ställ in en långpanna varmt vatten. Ugnsvärm korvarna, på galler ovan långpannan, till en innertemperatur på ca 68°C. Skall sedan lufttorka i rumstemperatur 3- 5 dagar.
Sedan är det bara att njuta av din Soujouk - i grytor, på pizza eller helt enkelt stekas. Bon apetit!