Rökt viltfärslimpa och Sötsur gurksallad
Recept, text och foto: Agneta
Rökt viltfärslimpa
Copyright©Smart Fritid
Nu när bockjakten dragit i gång finns det säkert en del rådjurskött hemma att göra av med. Här kommer ett recept på hur du röker rådjursfärs och gör en viltfärslimpa.
Ingredienser:
800 g rådjursfärs (eller annan viltfärs)
400 g blandfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk
3 msk riven lök
4 tsk nitritsalt
2 krm malen vitpeppar
2 tsk socker
Gör så här:
Låt ströbrödet svälla i mjölken medan du river (eller mixar) löken. Blanda färsen med kryddor och lök. Häll till slut i ströbrödssmeten och blanda väl.
Lägg köttfärssmeten i 2 st aluminiumformar (á 830 ml).
Ladda röken med mesquitebriketter och rök limporna i 120° C i 2 timmar.
Köttfärsens innertemperaturen bör uppnå 72°.
Serveras varm med potatismos, lingon och gärna en sötsur gurksallad.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Sötsur gurksallad
½ gurka
½ dl strösocker
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 msk sweet chilisås
Lös sockret i vinägern och blanda sedan i vatten och sweet chili.
Hyvla gurkan med osthyvel och blanda ner den i den sötsura lagen. Låt gärna stå en stund innan servering.
Sen bara att lägga upp. Bon Appétit!