Rökt viltfärslimpa och Sötsur gurksallad


Recept, text och foto: Agneta

Rökt viltfärslimpa
Copyright©Smart Fritid

 

Nu när bockjakten dragit i gång finns det säkert en del rådjurskött hemma att göra av med. Här kommer ett recept på hur du röker rådjursfärs och gör en viltfärslimpa.


Ingredienser:
800 g rådjursfärs (eller annan viltfärs)
400 g blandfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk
3 msk riven lök
4 tsk nitritsalt
2 krm malen vitpeppar
2 tsk socker



Gör så här:
Låt ströbrödet svälla i mjölken medan du river (eller mixar) löken. Blanda färsen med kryddor och lök. Häll till slut i ströbrödssmeten och blanda väl.
Lägg köttfärssmeten i 2 st aluminiumformar (á 830 ml).
Ladda röken med mesquitebriketter och rök limporna i 120° C i 2 timmar.
Köttfärsens innertemperaturen bör uppnå 72°.

Serveras varm med potatismos, lingon och gärna en sötsur gurksallad.

 

 

-----

 

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 



Sötsur gurksallad

½ gurka
½ dl strösocker
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 msk sweet chilisås

Lös sockret i vinägern och blanda sedan i vatten och sweet chili.
Hyvla gurkan med osthyvel och blanda ner den i den sötsura lagen.  Låt gärna stå en stund innan servering.

Sen bara att lägga upp. Bon Appétit!

 


 

 

Tipsa

Upptäck mer