Rökta hamburgare med rödlöksmarmelad
Recept, text och foto: Agneta
Rökta hamburgare
Copyright©Smart Fritid
Är det fint väder när man röker passar man naturligtvis på att röka hamburgare till ett hejdundrande grillkalas. Det går också bra att frysa dem direkt och grilla vid ett annat tillfälle.
Ingredienser: (8 hamburgare á 125 g styck)
1 kg nötfärs
2 tsk nitritsalt
4 krm peppar
2 tsk farinsocker
Gör så här:
Arbeta in kryddorna i färsen och forma 8 st hamburgare.
Lägg hamburgarna på ett galler och lättrök dem i 1 timme och 40 minuter (= 5 briketter) i 70-72°C. För att få lite barbequesmak på burgarna använde vi mesquitebriketter.
Grilla hamburgarna och servera dem antingen med klassiska tillbehör som hamburgerbröd och hamburgerdressing eller med ett par skivor stekt surdegsbröd och en sötsyrlig rödlöksmarmelad.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Rödlöksmarmelad
Ingredienser:
3 rödlökar
1 skalat, urkärnat äpple
2 dl socker
2 msk ättiksprit (12%)
1 krm salt
Hacka rödlök och äpple. Lägg hacket tillsammans med socker, salt och ättika i en kastrull. Koka ca 15 minuter och låt sedan svalna. Förvaras i kylen.