Rökta kikärter
Recept, text och foto: Agneta
Rökta kikärter - snacks till minglet!
Copyright©Smart Fritid
Man ska inte underskatta egenhändigt tillverkade snacks som dessutom är ganska nyttiga. Lite pyssel blir det, men det är det värt.
Först har man ett val; ska man koka kikärterna själv eller köpa färdigkokta på burk? Jag är lat, jag använder burkvarianten och gör så här:
Ingredienser:
2 burkar kikärter á 400 g
1 tsk salt
1 tsk mald paprika (gärna stark)
2 msk olivolja
Gör så här:
Skölj kikärterna och låt dom rinna av. Lägg dem i en skål tillsammans med paprika, salt och olja. Rör om. Häll upp dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 225° C i ca 20 minuter. Vänd på dem en gång under tiden.
Rökning:
Kallrök de rostade kikärterna i 3 timmar. Använd gärna en s.k. grillbricka med hål (se bild nedan) eller silikonmattor som du köper här , då kommer röken åt från alla håll och du slipper vända och greja med ärterna under röktiden.
Rök kikärterna i din Bradley Smoker eller Borniak i tre timmar.
Riktig läskande dryck till minglet.
Älvornas bal
Något gott att dricka till snacksen? Under ett strövtåg på nätet hittade jag den här godingen:
Ingredienser:
1 del outspädd svart vinbärsdryck
4 delar päroncider
För att få mer snurr på balen kan man använda päroncider med alkohol.