Salladsgås av kanadagåslår med tortellinisallad
Recept, text och foto: Agneta
Salladsgås - rökt lår av kanadagås
Copyright©Smart Fritid
Salladsgås = rökt lår av kanadagås. Jagar man gås brukar det ofta resultera i att man tar hand om brösten och ratar resten. Men på låren sitter det mycket kött även om det inte är så vackert. Mitt förslag är: rök låren, skär köttet i tärningar och förvara det i frysen. Bekvämt att ta fram lite då och då när man vill göra en sallad, pastasås eller omelett.
Gör så här:
Låt kanadagåslåren ligga 2,5 dygn i 10 procentig saltlake (ta 1 dl grovt ojoderat salt till 1 l vatten).
Ta upp ur saltlaken, klappa torrt och låt låren torka i kylen över natten.
Svalrök låren i 45°C i minst 5 timmar. Här passar en mild rökbrikett som Pacific Blend bra.
Bena ur låren och tärna köttet. Lösfrys, då är det lättare att ta ut det man behöver för stunden.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----
Tortellinisallad 4 port
Ingredienser:
3 dl salladsgås
3-4 port kokt tortellini med svamp
1 ask körsbärstomater, halverade
1 liten burk majskorn
Valfri sallat efter smak
Vinägrett:
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salladskrydda
1 tsk flytande honung
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Blanda salladsgås, tortellini och grönsaker. Häll över dressingen.
Salladen kan ätas ljummen eller kall.