Sex recept varma mackor i smörgåsjärn
Recept friluftsmat: varma mackor tillagade i smörgåsjärn av gjutjärn. Köp dessa populära mackjärn här!
Recept för varma mackor i smörgåsjärn
Recept: friluftskocken Anders Klint Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos copyright©Smart Fritid
Recept på friluftsmat - här är 6 recept för varma mackor i smörgåsjärn!
Förberedelse är lätt. Smöra bara två brödskivor och lägg dem smörsidan mot metallen i smörgåsjärnet med fyllning emellan - allt från sötsaker och frukt till ost och pizzasås - och kläm sedan ihop järnet och stäng det. Mackorna kan förstås förberedas helt hemma om man inte vill sätta ihop mackorna i fält.
Recept varma mackor:
Tonfisk + lök + majonäs + tomat
Blanda konserverad tonfisk, finhackad gul lök och majonnäs. Placera på skivad bröd, smord sida ner, och tillsätt skivor av ost och en skiva tomat (tomat brukar inte bli så där munbrännarhett i mackjärn). Grilla tills det är varmt och gyllenbrunt.
Skinka och ost - vanlig & medelhavs
Varför krångla till det? Skink- och ostmacka går alltid hem. Din favoritost och rökt skinka (ger mer smak än kokt skinka) Vi som gillar vuxen smak väljer Dijonsenap. Barnen avstår säkert gärna den sorten och väljer hellre vanlig senap. Eller byt ut osten mot fetaost och krydda med oregano eller timjan för en medelhavsinpirerad macka.
Kycklingmacka med grillad paprika
Kanske har du kycklingrester över, eller så svänger du förbi affären och köper butiksgrillad kyckling. Paprikan grillar du själv över elden innan du stoppar in den i mackorna. Rödlök (eller purjolök), ost och gärna svartpeppar så blir det mumma. För den som vill ha extra fräschet kan man stryka ett lager cream cheese på en av brödsidorna.
Smörgåsjärn finns att köpa både som enkelt smörgåsjärn och dubbelt smörgåsjärn här hos Smart Fritid. Järnen är alla av gjutjärn med handtag.
Dubbelt smörgåsjärn i gjutjärn går även att använda som stekpanna - t ex för att steka ägg eller skivad potatis.