Tändstål
Alla produkter i "Tändstål"
Tändstål & Eldstål - värmer dig i vildmarken!
Tändstål eller eldstål som det också heter är nödvändiga för dig som alltid vill kunna göra upp eld. Även när tändstickorna tagit slut, blivit blöta eller tändaren slutat funka. Det är då tändstålet visar sin storhet.
Att göra upp eld med tändstål är en färdighet att lära sig och kul att kunna. Man vill ju inte stå med brallorna nere när det kommer till överlevnad i vildmarken. Dessutom är det roligt att kunna göra upp eld utan att "fuska". Med ett bra eldstål blir du en riktig överlevare.
Innehålls förteckning tändstål
Tricks om du har svårt att tända
Film om hur du tänder med eldstål
Hos oss hittar du stora tändstål - och små smidiga
Vi har valt ut tändstål av två kända kvalitetsmärken - Hultafors och Casström. Båda är storlek XXL eller armystorlek som det kallas - Casströms tändstål är 13 cm långa med handtag och Hultafors eldstål som är utan handtag mäter 10 cm. Båda har en rejäl diameter och räcker för tusentals skrapningar samtidigt som de ger ett bra gnistregn.
Vi har även tagit in Lemmelkaffes tändstål Katla. Den har ett vackert handtag av sälg och säljs tillsammans med skrapstålet som även är en burköppnare och flasköppnare. Det kommer i en enkel men fin presentkartong.
Till sortimentet har vi även adderat ett samiskt tändstål med skaft och hylsa av renhorn - ett väldigt vackert och effektivt tändstål. Det är ett lite nättare tändstål.
Alla våra tändstål har handtag av naturmaterial, vi har aktivt valt bort plasthandtag då vi tycker att trä och renhorn miljömässigt är ett bra val, förutom att det är vackert och känns rätt att använda i naturen. Läs nedan för att få en översikt över de eldstål som du kan köpa här.
Våra utvalda tändstål:
-
Eldstål Casström Ek
Ett riktigt bra och stort tändstål från Casström. 13 cm lång och diameter på 0,95 cm. Handtag av ek och själva eldstålet är av ferrocerium. Skrapstål fastsatt i tändstålet med strechbart snöre. Sägs räcka till hela 15.000 skrapningar!
-
Eldstål Casström Masurbjörk
Ett av våra allra populäraste tändstål och det är exakt samma som ovan med undantag för handtaget som är av masurbjörk istället för ek. Det här är vårt mest sålda tändstål.
-
Hultafors Eldstål
Hultafors tändstål är också ett stort tändstål. Något kortare än Casströms, 10 cm lång, men istället något grövre, 1 cm i diameter. Utan handtag men går ändå bra att hålla i.
Eldstålet är av ett annat material, en magnesiumlegering istället för ferrocerium som använts i Casströms eldstål. Elastisk snodd. Passar i fodralet på Hultafors kniv OK4. Tillverkaren säger att också detta eldstål räcker till ca 15.000 skrapningar.
-
Lemmelkaffes tändstål Katla
Det här tändstålet är inte bara ett tändstål. Det är också en konservöppnare, ett skrapstål och flasköppnare. Tänk att hala upp den när ni behöver eld och polarn ska öppna sin öl! Gjord för succé helt enkelt. Bra som present i sin ask. Snygga handtag av vril från sälg. Lädersnöre som håller ihop verktygen från Lemmelkaffe.
Tändstål Renhorn
Också det här eldstålet är som gjort för att ge bort till någon du gillar. Det är ett vackert samiskt hantverk från norra Lappland i Finland. Smidigt att sätta fast i en hälla i byxorna eller kanske runt handleden med hjälp av snöret av renläder. Med ett handtag av renhorn och hylsa av renhorn som skyddar själva stålet är det lättburet och nästan som ett smycke. Det är ett litet och smidigt tändstål på 4,5 cm långt och 0,6 cm i diameter.
Vad är tändstål gjort av?
Tändstål är gjort av någon slags metallblandning - vanligen en magnesiumlegering som eldstålet från Hultafors eller ferrocerium som Casström använt i sina stål.
Hur fungerar tändstål?
Tändstål är gjort av en metall som avger gnistor när du skrapar mot det. Antingen finns det ett skrapstål inkluderat eller så skrapar man med baksidan av en kniv mot eldstålet. En skur av mycket heta gnistor på flera tusen grader bildas.
Kom ihåg att skrapa bort den skyddande svarta beläggningen på eldstålet innan du försöker tända - annars kommer du att tycka att du köpt ett riktigt dåligt eldstål!
Så samlar du bra tändmaterial
När du ska tända med eldstål ska du först och främst samla på dig riktigt bra tändmaterial. En tampong väger ingenting och är smidig att ta med sig. Dra i den och puffa upp den så blir den riktigt lättantändlig. Du kan även smeta vaselin på den för att få en bättre låga som inte dör ut för snabbt.
I naturen kan du hitta bra tändmaterial - om det inte är för blött ute. Skägglav brukar vara bra. Det klassiska sättet är att ha en bit näver som underlag där du tänder din eld för att sedan kunna lyfta över den till platsen där du vill ha brasan. Använder du näver kan du göra små, små remsor som är lätt att få fyr på. Var beredd med större bitar av näver, torra grankvistar eller gräs så att du kan mata på elden innan du lyfter den till eldstaden. Man kan också tälja sk feathersticks på en pinne så att den blir lätt att tända.
Dra med baksidan på kniven på tändstålet Renhorn över näver för att tända eld.
Dags att tända med tändstål
Det finns två sätt att hantera eldstålet: Antingen sätter du ned änden på eldstålet på näverbiten precis framför högen med tändmaterial och dra sedan baksidan av kniven eller strikern/skrapstålet nedåt på tändstålet. Det är kanske det enklaste sättet eftersom man inte riskerar att flaxa omkring med sakerna och putta till tändmaterialet - eller komma för långt ifrån med gnistorna.
Det andra sättet är att hålla kniven stilla i luften och istället dra eldstålet bakåt uppåt.
Skrapa eller dra ganska hårt och bestämt och inte allt för snabbt så ska du få en rejäl skur med gnistor.
Tricks om du har svårt att tända
Är ditt tändmaterial svårt att få fyr på kan du med knivens hjälp karva av lite av tändstålets magnesium (eller det material som det består av) ovanpå din hög av tändmaterial. Då tänder ditt gnistregn magnesiumet och du får lättare fyr på övrigt material.
De första gångerna kanske du inte lyckas med att få eld med ditt tändstål, kanske har du inte tillräckligt bra tändmaterial eller handlag med tändstålet - eller glömt att skrapa bort den svarta skyddande belläggningen. Men snart nog kommer du att blir riktigt bra på denna färdighet som är så viktig i vildmarken - practice makes perfect!
Film om hur du tänder med tändstål
En film från Casström hur man hittar bra tändmaterial i naturen och gör upp eld med tändstål.
Film som visar hur man gör upp eld med lämpligt bränsle. Casströms eldstål används i det här filmklippet.
Köp ditt eldstål av Smart Fritid - så får du eld snabbt. Vi ger dig riktigt snabba leveranser och personlig service!