Varmrökta räkor
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökta räkor
Copyright©Smart Fritid
Varmrökta räkor smakar lite som USA för mig. Där bjöd min amerikaniserade syster på räkfest; varma räkor och cocktailsås. Varma? Ingen majonnäs? Kulturkrocken var total! Men man ska ta seden dit man kommer och efter en stund smakade även detta gott.
Så “Back in the USA” med räkor serverade med cocktailsås och en iskall Coors Light.
Varmrökta räkor är enkla att göra:
Räkor får inte värmas för länge, då blir de gummiaktiga.
Lägg in frysta räkor i rökskåpet.
Ingredienser:
Frysta räkor - valfri mängd
salt
Gör så här:
Ta önskad mängd direkt ur frysen. Lägg dom på ett finmaskigt galler och sätt in dem i röken som ska vara 70°C.
Ta ut räkorna efter 40- 45 minuter och lägg dem i en burk.
Mal över lite salt och låt dom stå kallt till nästa dag. Då hinner smaken mogna lite och de är redo att ätas. Kan förstås ätas varma på en gång för den som gillar varma räkor.
---------------
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---------------
Varmrökta räkor, cocktailsås och ett glas öl - på amerikanskt sätt!
Cocktailsås (4 port.)
Ingredienser:
1 dl chilisås
1 msk pepparrot (tub)
1 msk citronjuice
2 tsk Worchestersås
salt och peppar
Gör så här:
Rör samman alla ingredienser. Vill man ha mer sting tillsätter man lite Tabasco. En krämigare variant av cocktailsåsen får man om man tillsätter lite majonnäs.