Varmrökt gös
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökt gösfilé
Copyright©Smart Fritid
Gösen är en mager fisk som man får behandla lite försiktigare än t.ex den feta och stabila laxen. Både saltning och rökning bör ske med varsam hand, annars är risken att gösen antar samma smak och utseende som ett vedträ.
Saltning:
Låt fisken torka i kyl över natten innan saltning och rökning. En timme innan rökningen klappar man in fisken med salt och socker.
Till 1 kg gösfilé går det åt:
- 1 msk ojoderat salt
- 1 tsk socker
Rökning:
Sätt först in gösen i 40° c:a 2 timmar. Öka sedan till 60° och fortsätt röka ca 1,5 timme eller tills innertemperaturen är 49-50° C.
Svep in fisken i något som hindrar uttorkning och låt den vila i kylen en dag.
Dillstuvad potatis är alltid gott till rökt fisk. Men vill man ha en lite festligare rätt gör man fort och lätt en Dill-Jansson:
Gösfiléer röks enkelt i ett rökskåp från Bradley eller Borniak.
Dill-Jansson
(4 port.)
Sidorätt till rökt gösfilé: Dill-Jansson med färdiga strips.
Ingredienser:
500 g pommes strips
1 tsk salt
1⁄2 kruka dill
2,5 dl grädde (valfri fetthalt)
1,5 dl mjölk
Gör så här:
Finhacka det mesta av dillen. Varva otinade strips, dill och salt i en ugnsform. Blanda grädde och mjölk och häll i formen.
Grädda i 225° C ca 45 minuter längst ner i ugnen. Täck eventuellt med ugnsfolie mot slutet. Garnera med några dillkvistar.