Varmrökt gös

Varmrökt gös rökrecept här rökt gös på plåt.
Recept, text och foto: Agneta

 

 Varmrökt gösfilé

Copyright©Smart Fritid




Gösen är en mager fisk som man får behandla lite försiktigare än t.ex den feta och stabila laxen. Både saltning och rökning bör ske med varsam hand, annars är risken att gösen antar samma smak och utseende som ett vedträ.


Saltning:
Låt fisken torka i kyl över natten innan saltning och rökning. En timme innan rökningen klappar man in fisken med salt och socker.


Till 1 kg gösfilé går det åt:
- 1 msk ojoderat salt
- 1 tsk socker



Rökning:
Sätt först in gösen i 40° c:a 2 timmar. Öka sedan till 60° och fortsätt röka ca 1,5 timme eller tills innertemperaturen är 49-50° C.


Svep in fisken i något som hindrar uttorkning och låt den vila i kylen en dag.


Dillstuvad potatis är alltid gott till rökt fisk. Men vill man ha en lite festligare rätt gör man fort och lätt en Dill-Jansson:


 röka gös i elrök, här gösfiléer i Borniaks rökskåp

 Gösfiléer röks enkelt i ett rökskåp från Bradley eller Borniak.

 

 

 

 
 

Dill-Jansson
(4 port.)

Recept dill-jansson här upplagd i glasformSidorätt till rökt gösfilé: Dill-Jansson med färdiga strips.

 

Ingredienser:
500 g pommes strips
1 tsk salt
1⁄2 kruka dill
2,5 dl grädde (valfri fetthalt)
1,5 dl mjölk

 

Gör så här:

Finhacka det mesta av dillen. Varva otinade strips, dill och salt i en ugnsform. Blanda grädde och mjölk och häll i formen.
Grädda i 225° C ca 45 minuter längst ner i ugnen. Täck eventuellt med ugnsfolie mot slutet. Garnera med några dillkvistar.

 

 

Tipsa