Varmrökt kalkon
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökt kalkonlår
Copyright©Smart Fritid
Färdigstyckat från affären eller utskuret ur en hel kalkon, kalkonlår är en matig styckningsdetalj som lämpar sig väl för rökning. Det magra och proteinrika kalkonköttet passar i alla sammanhang; som tapas eller förrätt, som varmrätt eller bufférätt.
Gör så här:
Låren läggs i en 7,5%-ig saltlake 2,5-3 dygn. 1 liter lake får du genom att blanda 9,25 dl vatten med 0,75 dl nitritsalt eller ojoderat salt.
Ta sedan upp låren, klappa dem torra och låt dem ligga och torka i kylen över natten.
Rök så här:
Rök i 80-85° C tills innertemperaturen är 70-72°C. Det kan ta 5-6 timmar.
På hösten i Thanksgivingtider är det stekt kalkon och sötpotatismos som gäller. En somrigare variant får man med rökt kalkonlår och sötpotatissallad. Det är en rätt som passar utomordentligt som picknickmat.
Sötpotatissallad 4 port
Ingredienser:
600 g sötpotatis
1 liten rödlök
1 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor
2 tsk mild senap
1-2 msk pressad citron
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och tärna sötpotatisen. Koka den 5 minuter och låt den sedan svalna. Hacka löken och blanda den med potatisen.
Blanda creme fraiche, majonnäs, senap, citronsaft och pressad vitlök. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda såsen med sötpotatistärningarna och låt stå en bra stund i kylen för att gotta sig.
Servera salladen överströdd med valfritt kryddgrönt.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----