Varmrökt kalkonbröst
Recept, text och foto: Agneta
Gravat och varmrökt kalkonbröst
Copyright©Smart Fritid
Att grava och varmröka kalkonbröst är ett lite annorlunda tillredningssätt. På skoj kan man kalla det “Neptunkalkon” efter den gravade och varmrökta Neptunlaxen.
Gör så här:
Till 1 kg kalkonbröst använder man 3 msk ojoderat salt eller nitritsalt och 3 msk druvsocker. Klappa in köttet med blandningen och låt ligga i plastpåse 1 dygn i kylen. Vänd då och då. Ta ut köttet, skölj det och klappa det torrt. Lägg det i kylen över natten för att torka.
Rök så här:
Varmrök i 80-85° tills innertemperaturen är 70-72° C. Det kan ta 5-6 timmar.
Det proteinrika kalkonköttet balanseras lämpligen med en kolhydratrik rotfruktsgratäng, tillagad i expressfart:
Rotfruktsgratäng express 4 port
Ingredienser:
500 g frysta rotfruktsstripes
2 gula lökar
3 dl grädde, valfri fetthalt
1,5 dl mjölk
1 tsk salt + några varv peppar
2 msk ströbröd
Gör så här:
Hacka och bryn löken. Varva otinade stripes, lök och salt i en ugnsform. Blanda grädde och mjölk och häll i formen. Strö över ströbrödet.
Grädda i 225° C i ca 45 min nederst i ugnen.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak- men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Digitalt 6-galler är ett av våra mest sålda från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----