Varmrökt renstek
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökt renstek
Copyright©Smart Fritid
Renkött är väl inte det vanligaste köttet vi i södra Sverige röker. Men plötsligt händer det; i affären ligger det en liten nätt renstek och ropar på mig. Det är alltid roligt att prova något nytt och den här lilla steken på 1 kg verkade ju hanterbar.
Insaltning:
Rensteken sprutades och fick sedan ligga i 7,5%-ig saltlake i 2,5 dygn.
Per liter saltlake användes:
- 9,25 dl vatten
- 0,75 dl nitritsalt
- 2 msk druvsocker (som lätt tränger in i köttet).
Rensteken röks i elröken med termostaten på 80° C.
Efter 2,5 dygn tar man upp steken, klappar den torr och låter den ligga över natten i kylen. Sen in i röken där den får vara i 80° C tills innertemperaturen är 63° C. Låt steken få ligga till sig några dagar i kylen så smaken får mogna.
Pepparrot är ju en klassiker till rökt renstek. Varför inte använda den i en potatissallad? Salladen passar naturligtvis till annat rökt kött också.
Potatissallad med sting
Ingredienser: (4 port.)
600 g kokt potatis
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl majonnäs
2 msk pepparrot på tub (mer om man gillar sting)
Salt och peppar efter behag
Gör så här:
Blanda yoghurt, majonnäs och pepparrot. Tärna potatis och äpple. Häll såsen över och blanda om. Låt salladen stå och mogna någon timme innan servering.
-----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
-----