Varmrökt sidfläsk
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökt sidfläsk
Copyright©Smart Fritid
Här har man två val; köpa rimmat fläsk i livsmedelsbutiken eller köpa färskt fläsk och salta själv. Det rimmade fläsket lägger man rakt in i röken utan några förberedelser. Det färska fläsket lägger man i en saltlake på 7,5% (9,25 dl vatten + 0,75 dl ojoderat salt per liter lake).
Gör så här:
Spruta fläsket med saltlaken och låt det även ligga i saltlaken i 2,5 dygn.
Ta sedan upp fläsket, klappa det torrt och låt det ligga och torka i kylen över natten.
Sätt på röken, den bör hålla 80° C när fläsket läggs in med svålen upp. Rök tills innertemperaturen är 70° C. Det kan ta upp till 7 timmar.
Efter rökningen ska fläsket mogna i kylen ett par dagar, sedan är det fritt fram att äta och njuta.
Varmrökt sidfläsk är jättegott som smörgåspålägg men även användbart i matlagning. Varför inte en `Cowboypaj` en variant av klassikern ́Shephards pie`men med en cowboys stapelföda fläsk och bönor.
----
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---
Cowboypaj
Ingredienser: 4 port
250 g rökt fläsk
2 rödlökar
1 tomat
2 msk chilisås
1 burk vita bönor i tomatsås
Pajtak:
5 dl potatismos
1 ägg
Gör så här:
Tärna fläsk, lök och tomat. Fräs fläsket hastigt och lägg det åt sidan. Låt löken bli mjuk i stekpannan. Blanda sedan fläsk, lök, tomat, bönor och chilisås och lägg detta i en pajform.
Vispa upp ägget och blanda ner det i potatismoset. Bred potatismoset jämt över fläsk-och bönfyllningen.
Grädda i 225° knappt 25 min + 5 minuter grillvärme för att få vacker yta på pajen.