Varmrökt strömming
Recept, text och foto: Agneta
Varmrökt strömmingsfilé
Copyright©Smart Fritid
För oss icke-fiskare kan det vara svårt att få tag på hel strömming. Men det går bra att röka strömmingsfiléer också. De är små och lite fladdriga så det är bäst att använda finmaskiga teflongaller (finns som tillbehör till Bradley Smoker).
Gör så här:
Lägg filéerna på galler med skinnet nedåt. Strö på lite ojoderat salt och lite socker.
Varmrök fisken i 65-70° i ungefär en timme.
Ta ut och smaka av om det behövs mer salt. Lägg filéerna i en burk med tättslutande lock. De är godast efter ett par dagar.
---------------
Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid - vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.
---------------
Karlssons frestelse
Vad kan man använda de rökta strömmingsfiléerna till? Det finns flera sätt att äta dem förutom på den klassiska knäckemackan. T.ex i en Karlssons frestelse dvs en frestelse med rökt strömming istället för ansjovis. Det var ett måste på ett smörgåsbord förr i tiden o väl värt att ta upp igen, nu i en snabbvariant.
Ingredienser: 4-5 middagsport
-
16 st rökta strömmingsfiléer (eller önskat antal)
-
gula lökar
-
3 dl vispgrädde
-
11⁄2 dl mjölk
-
1 tsk salt
-
2 msk ströbröd
Gör så här:
Hacka löken och fräs den sakta mjuk. Skär strömmingen i mindre bitar. Varva stripes, lök, strömming och salt i en ugnsfast form. Blanda vispgrädde och mjölk, häll det i formen och strö över ströbröd.
Grädda 45 min i 225° i nedre delen av ugnen.