Viltskavsgryta
En viltskavsgryta tillagad över Espegard Braspanna i en soppgryta (finns i flera strlk)
Viltskavsgryta
Recept: Joacim Ljadas, Ljadas Mat och Äventyr copyright©Smart Fritid
Varje höst har vi en fin tradition i mitt jaktlag och det är att vi lagar en gemensam jaktlunch tillsammans.
Medan jaktlaget jagar färdigt morgonen och förmiddagens såt åker jag iväg lite före och börjar förbereda och stöka på med lunchen som lagas och äts vid vår lilla jaktkoja i skogen.
Så som traditionen bjuder äter vi givetvis viltskavsgryta med potatis, lingonsylt och tunnbröd, det är sen gammalt.
I år provade vi kronhjortsskav från Wildéa, som är både gott och förhållandevis billigt när man är många hungriga jägare som ska mättas.
När jag pratar med vänner och bekanta om älgjakten så kommer vi rätt snabbt ìn på det där med att kliva upp tidiga morgnar, allt jobb det är med att förbättra och bygga pass och jakttorn, ordna med röjning på hyggen, viltvård, samt all den tid som läggs på skjutträning och förberedelser.
Lite väl mycket jobb kan en del då tycka då de får höra hur mycket tid som läggs på jakten, för det är bara själva jakten många tänker på när de hör ordet "älgjakt". Faktum är att gemenskapen är en nästan viktigare del av jakten i sig. Och en god lunch ökar känslan av gemenskap.
Tanken med det här receptet är framförallt enkelheten.
Ingredienser: För 4 personer
3 paket kronhjortsskav à 240 g
2 stora gula lökar
8 dl hackad svamp efter säsong, tänk på att de krymper (champinjoner funkar utmärkt)
5 dl grädde (laktosfri vid behov)
0,5 - 1 dl Bong - Touch of Taste Kantarellfond
smör (att steka i)
1,5 dl hackad persilja
potatis
salt
Tillagning:
Börja med att fräsa viltskav och lök med smör i en het panna eller stekhäll. Lägg sedan till svampen och låt den fräsa med så smakerna tränger in ordentligt. Häll på lite av kantarellfonden så även det får fräsa på lite.
Tillsätt sedan grädden och persiljan och smaka upp grytan med resterande fond efter tycke och smak.
Under tiden man pysslar med grytan så ser man till att koka potatisen i lätt saltat vatten.
Serveras med nykokt potatis, lingonsylt och tunnbröd.
Tips:
Ett litet tips är att förkoka potatisen hemma, då behöver man bara låta den koka upp lite snabbt och ligga kvar i vattnet till just innan serveringen.
Kronhjortsskaven jag använde i receptet är lätt att få tag på då det finns i frysdisken på de flesta mataffärer.
Vill man prova annat, t ex souvas (saltat och lättrökt renkött) eller liknande kan man kolla runt lite bland delikatesschark, saluhallar eller via kontakter i fjällvärlden.
Joacim Ljadas
Ljadas Mat och Äventyr
Joacim Ljadas har lagat mat över Espegards Braspanna i en soppgryta - som du hittar under Laga mat och äta ute. Soppgrytan hänger du smidigt över Braspannan (kedja med krok ingår).